Royals en prominenten wonen Last Post bij
VLNR: Duits bondskanselier Angela Merkel, groothertog Henri van Luxemburg, koningin Mathilde, koning Filip en prinses Beatrix Foto: pn
In Nieuwpoort en Ieper vond vandaag een grote nationale herdenking van de Eerste Wereldoorlog plaats. Onder meer ons koningspaar, prinses Beatrix van Nederland en de Duitse bondskanselier Angela Merkel herdachten de onderwaterzetting, koning Albert I en de Eerste Slag om Ieper.

Rond 17.20 uur kwamen koning Filip en alle gasten aan in Ieper, waar de herdenking van de Eerste Slag om Ieper centraal stond. Onder de Ieperse Menenpoort sprak de eerste minister Charles Michel dinsdagavond onder meer de Nederlandse prinses Beatrix, de Marokkaanse prinses Lalla Meryem en de Duitse bondskanselier Angela Merkel toe. Samen met vertegenwoordigers van alle landen die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog luisterden ze daar ook naar een laatste Last Post.

'Honderd jaar geleden nam het conflict dat enkele weken eerder begonnen was, een andere wending', aldus premier Michel. 'Het is vandaag de dag moeilijk om ons de inspanning, de wanhoop, de woede, het vertrouwen en de moed in te beelden die deze soldaten keer op keer gedreven hebben en hen tot aan de IJzer hebben gebracht.'
 
'De wereld van vandaag is in elk opzicht helemaal anders dan die van 1914 (...) Nochtans zien we dingen die weerkeren. Eén ervan is de neiging van volkeren om te hervallen in onbegrip, misverstanden en maar al te vaak conflicten', waarschuwde Michel dat we waakzaam moeten blijven.
 
Daarna volgde een symbolisch bezinningsmoment, met een tekst die werd onderschreven door alle erkende godsdiensten en vrijzinnigen in België. Nadat koning Filip de gevallen soldaten had geëerd met een bloemenkrans, luisterden alle aanwezigen naar de Last Post. Die bij grote uitzondering niet om 20 uur, maar een uur eerder werd gespeeld.

Straks wordt de avond om 20.30 uur afgesloten met een concert van componist Wim Mertens in de Sint-Maartenskathedraal.

Koning Filip speecht in Nieuwpoort

Omstreeks 13:40 uur ontvingen premier Charles Michel (MR), gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Roland Crabbe (CD&V) de eerste gasten aan het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort. Iets daarna arriveerden koning Filip en koningin Mathilde, gevolgd door de hoge buitenlandse prominenten uit 83 landen: onder andere prinses Beatrix van Nederland, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voor Groot-Brittannië minister Scott Morrison en Sir Timothy Laurence, de tweede man van prinses Anne.

De internationale gasten herdachten aan het vernieuwde Albert-monument in Nieuwpoort de onderwaterzetting en betoonden eer aan de koning-soldaat Albert I. Daarna sprak koning Filip de staatshoofden toe en legde bloemen neer aan het ruiterstandbeeld van zijn moedige voorganger. Het kinderkoor Scala zorgde voor een muzikaal intermezzo.

'Terwijl elders in de wereld kanonnen opnieuw spreken, nemen we de fakkel aan die onze voorgangers ons aanreiken: de fakkel van het recht, de waardigheid en de vrede', zo zei koning Filip in zijn toespraak in Nieuwpoort. Hij bracht hulde aan zijn overgrootvader Albert I en de moed van de soldaten in de loopgraven.