Vijf parfumtips van de experts
Foto: Jorn Urbain

Wie zijn of haar persoonlijk geurtje heeft gevonden, wil daar liefst op de best mogelijke manier én zo lang mogelijk van genieten. Vijf tips die we u niet willen onthouden.

1. Waar u een parfum verstuift, hangt volledig van uzelf af en welke energiezone u verkiest, maar hoogwaardige parfums boordevol natuurlijke ingrediënten hebben wel het voordeel dat u ze ook met een gerust hart op uw kleding mag verstuiven. ‘Kledij past zich ook aan de warmte aan en het blijft langer aanwezig. Zo kan uw parfum ook na een dag nog steeds in uw kleren hangen’, vertelt Niek Vermeersch, shopmanager bij Sens d’Or.

2. Licht, lucht en warmte zijn de drie grootste vijanden van uw favoriete geur, aldus cineast, cabaretier én parfumexpert Lieven Debrauwer. Een parfum in de badkamer bewaren is dus het slechtste dat u kunt doen. Beter kiest u voor een donkere en koele plaats, zoals de koelkast.

3. Blij met uw nieuwe parfum, maar eens de bodem in zicht komt, gaat u er extra spaarzaam mee om zodat u er langer van kunt genieten? Foute gedachte, hebben we geleerd van Lieven. ‘Parfum oxideert door aanraking met lucht. Hoe leger uw flesje geraakt, hoe sneller het parfum dus oxideert. Het heeft dus geen zin om net dan spaarzaam met het parfum om te springen. Om dit te vermijden, koopt u beter kleine flesjes of giet u ze over in kleine verstuivers.’

4. Nog zo’n foute instelling: zeker als u wat meer geld besteedt aan een goedgemaakte geur met natuurlijke ingrediënten, reserveert u die beter niet enkel voor speciale gelegenheden. ‘Natuurlijke ingrediënten gaan immers sneller kapot dan synthetische ingrediënten, en dus moet je die parfums eigenlijk sneller gebruiken’, aldus Lieven.

5. Geen parfumkit in uw bezit en niet het budget voor een geurtje dat bij elke gelegenheid past? Creër dan toch uw eigen unieke geur door simpelweg twee parfums boven elkaar te dragen, een tip van presentatrice Evy Gruyaert. Al zult u hiervoor toch een beetje moeten oefenen en kan het advies vragen van een tweede neus geen kwaad, lijkt ons.