Zeg me wie u bent en ik help u aan een parfum
Foto: Jeroen Bal

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en ook een geur is bepalender dan u denkt. Nathalie Baert en Gianni van Dort werden eerst verliefd op elkaars parfum, en dan op de persoon. Nu zijn ze samen de eigenaars van de nicheboetiek voor parfumerie en cosmetica Sens d’Or, waar de twee geuren die hen bij elkaar hebben gebracht een prominente plaats hebben gekregen.

Beautyfans die vaak in Gent komen zullen het pand van Sens d’Or in de Vlaanderenstraat vast herkennen. Hier opende nog geen jaar geleden de eerste Belgische boetiek van het Amerikaanse cosmeticalabel Make-Up Designory, maar eigenaars Nathalie en Gianni besloten al snel om hun winkel uit te breiden met hun passie. Vandaag vindt u er naast het uitgebreide aanbod make-up dus ook een mooie selectie hoogwaardige parfums.

Hier evenwel geen bedwelmende mix van geuren zoals u in een standaardparfumerie kunt verwachten. De parfums worden netjes tentoongesteld naast een bordje met een schaaltje of een glas waarin de geur gevangen zit. Zelf snuiven tot u uw favoriete geur gevonden heeft, kan, al willen ze u bij Sens d'Or aan de hand van uw antwoorden op enkele simpele vragen aan een parfulm helpen dat aansluit bij uw karakter of levensstijl.

Het voltallige team werd ingewijd in de geheimen van de parfumwereld door de gerenommeerde Parijse parfumschool Cinquième Sens. Met die kennis kunnen ze elke klant een parfum op maat voorstellen.

‘We vertrekken nooit vanuit theoretische ingrediënten, maar vanuit een sfeer, vandaar ook de naam van de zaak (wat zich vertaalt naar gouden zintuig, red.)', legt storemanager Niek Vermeersch uit. 'Draagt u een parfum voor uzelf of voor anderen? Verkiest u eerder een subtiele geur of mag het uitbundig? Dat soort vragen helpt ons om het juiste parfum te bepalen dat bij de persoonlijkheid van de klant past.’

Een nieuw geurtje voor elk seizoen? Dat is een stelling die ze hier - in tegenstelling tot de commerciële parfumhuizen met verschillende edities voor elke jaarperiode - niet volgen. Eerder wordt gekozen voor geuren die passen bij een gemoedstoestand.

‘Het is een cliché dat het in de winter vooral warme geuren moeten zijn', aldus Niek. 'Waarom kiezen niet meer mensen voor citrus: een frisse geur die energie geeft, net wat we tijdens de donkerste maanden van het jaar extra nodig hebben. Hetzelfde met lavendel, een rustgevende geur die tijdens periodes van stress de ideale keuze is.’

Om u het juiste parfum aan te meten, kan Sens d’Or kiezen uit 96 verschillende geuren, die stuk voor stuk een eigen verhaal hebben waar het team zich voor de volle honderd procent in kan vinden. Met prijzen die variëren tussen 55 en 480 euro zit daar ook voor ieders budget iets bij.

Twee bekende fans van deze beautyboetiek zijn cineast Lieven Debrauwer en presentatrice Evy Gruyaert. De een is zelf parfumexpert, de ander net iets minder en laat zich graag leiden door de expertise van het team.

Debrauwer (regisseur van onder andere Pauline & Paulette en Confituur) liet zich als student verleiden door de parfumeriewereld, nadat hij in Gent bij Inno zijn eerste flesje Lagerfeld Cologne kocht. Vandaag heeft hij een parfumkamer in zijn huis met 500 flesjes, wordt zijn expertise gewaardeerd door Chanel en geeft zelf ook voorstellingen over de wondere wereld van parfum. Onder de noemer Boudoir Sens d’Or zal hij vanaf december ook workshops geven in de boetiek.

Evy Gruyaert heeft geen parfumkamer bij haar thuis, maar hecht wel waarde aan een persoonlijke geur. ‘Mijn parfum is ook een stuk van mij dat je inademt, en dat moet kloppen. Ik ben ook trouw aan mijn gekozen geurtjes en vindt niet dat je een parfum om de twee maanden zou moeten vervangen.’

Een eigen parfum ontwikkelen, en zo een geur creëren die uniek is en volledig bij haar past, ziet de presentatrice wel zitten. Maar voor dat er van komt, rekent Gruyaert op de expertise van Sens d’Or. ‘Ik weet dan wel goed wat ik wil, maar kom hier graag omdat zij me kunnen wijzen op de finesses van een geur.’

Praktische info:

Sens d’Or, Vlaanderenstraat 116, 9000 Gent. Open van maandag tot en met zaterdag, maandag van 13.00 tot 18.00 uur, de andere dagen van 10.00 tot 18.00 uur.