De Braziliaanse president Dilma Rousseff is met ruim 51 procent van de stemmen nipt herverkozen geraakt. Haar uitdager Aecio Neves strandde op iets meer dan 48 procent. Rousseff stelde in haar dankwoord dat ze de komende jaren nog beter wil besturen.

'Ik wil een betere presidente zijn dan ik tot nu toe ben geweest.' Dat zei Dilma Rousseff in haar overwinningsspeech. De economische groeicijfers, die moet Rousseff omhoog krijgen, nu ze opnieuw verkozen is. Een eerste aangekondigde stap: de wissel van haar minister voor Economie.

De linkse Arbeiderspartij PT van Dilma Rousseff is al twaalf jaar aan de macht. Met haar herverkiezing komt daar nog eens vier jaar bij. Aecio Neves heeft zijn nederlaag toegegeven.

 

Rousseff, de eerste vrouwelijke president van het land en de erfgenaam van de immens populaire Lula, scoort vooral goed bij de lagere klasse. Die is Rousseff dankbaar voor haar sociale politiek, die de levensstandaard van veel arme Brazilianen verbeterde.

Beide kandidaten maakten van economische groei en de armoedebestrijding centrale thema's in hun campagnes. Veel Brazilianen uit de hogere middenklasse zijn van mening dat Rousseff te weinig heeft gedaan om de economie in het land een boost te geven. De stijgende economische groei van Brazilië is gestagneerd sinds ze overnam van Lula. De centrumrechtse Neves werd door die rijkere Brazilianen gezien als de geknipte man om een nieuwe wind te doen waaien.

Meer dan 140 miljoen stemgerechtigden konden hun stem uitbrengen in Brazilië, waar een stemplicht geldt voor iedereen tussen 18 en 70 jaar oud. De laatste peilingen gaven gisteren nog een kleine voorsprong aan voor zittend president Rousseff, die de eerste ronde overtuigend won met 41 procent van de stemmen.