De Oekraïeners hebben massaal gestemd voor een 'onomkeerbare' toenadering van hun land tot Europa. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko zondagavond verklaard na de parlementsverkiezingen in zijn land. Volgens de eerste officiële resultaten wonnen de pro-Westerse partijen.

De vijf voornaamste partijen die een toenadering tot de Europese Unie nastreven, zijn samen met enkele nationalistische partijen de winnaars bij de verkiezingen. De pro-Westerse partijen behalen samen voorlopig ongeveer 70 procent van de stemmen, ongezien sinds de onafhankelijkheid in 1991. De eerste officiële resultaten bevestigen de exitpolls van zondagavond.

Met 27 procent van de stemmen geteld, haalt het blok rond Petro Porosjenko 21,6 procent van de stemmen, net als het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek. De formatie Samopomitsj, bestaande uit jonge militanten en strijders die van het front terugkeerden, haalt 10,6 procent. De Radicale Partij van Oleg Ljasjko staat op 7,5 procent van de stemmen en de Vaderlandspartij van voormalig premier Joelia Timosjenko op 5,8 procent. Het is nog onduidelijk of de rechtse partij Svoboda de kiesdrempel van 5 procent zal halen.

De vroegere bondgenoten van de ex-president Viktor Janoekovitsj, die begin dit jaar van de macht is verjaagd, halen 9,6 procent van de stemmen met hun Oppositieblok. De communistische partij zal met 3,8 procent van de stemmen vermoedelijk niet in het parlement zetelen.

Ongeveer 5 miljoen kiezers, op een totaal van 36 miljoen, hebben niet kunnen stemmen op het schiereiland de Krim, nu onderdeel van Rusland, en in de oostelijke gebieden die in handen zijn van de rebellen. Van de 450 zetels in het parlement zullen er zo 27 leeg blijven.

De Oekraïense president zal normaal gezien gemakkelijk een coalitie kunnen smeden om het conflict te beëindigen en democratische hervormingen door te voeren. 'Drie kwart van de deelnemende kiezers heeft op krachtige en onomkeerbare wijze de toenadering tot Europa gesteund', aldus de president. 

Met de parlementsverkiezingen krijgt Oekraïne na de protesten rond het Maidanplein in Kiev en de val van de regering-Janoekovitsj voor het eerst weer een legitieme regering. Het gewapende conflict met de separatistische strijders in het oosten van het land duurt ondertussen voort.