Buurman De Crem krijgt drie maanden met uitstel
Pieter De Crem. Foto: BELGA

De man die staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem beledigende collages en krantenknipsels opstuurde, is veroordeeld. De 70-jarige buurman van De Crem kreeg van de correctionele rechtbank in Gent drie maanden celstraf met uitstel en moet de christendemocraat een kleine schadevergoeding betalen.

De 70-jarige man stuurde tussen augustus 2010 en eind december 2013 collages van artikels naar De Crems woonplaats in Aalter. Die bevatten geweldadige en seksuele boodschappen en de minister kreeg onder andere het verwijt ‘een schuimbekkende nazikop’ te zijn. De man liet ook bier, flessen, snoep en een kogel achter bij de woning van De Crem.

De correctionele rechtbank in Gent was van mening dat de man ‘wist hij dat hij toch deliquente handelingen stelde’ en ’dat hij de rust verstoorde’ omdat hij ‘zijn geschenken’ niet persoonlijk afgaf aan De Crem en er geen verklaring voor gaf. De rechter was het dus niet eens met de verdediging, die de feiten als spielerei en satire afdeed.

Naast de drie maanden celstraf met uitstel moet de buurman aan De Crem ook 375 euro schadevergoeding en 220 euro rechtsplegingsvergoeding betalen. Daarmee kwam de rechtbank niet volledig aan de eisen van het openbaar ministerie tegemoet, dat zes maanden cel en een geldboete van 600 euro gevraagd had.

De advocaat van De Crem vroeg een morele schadevergoeding van 1.000 euro. Volgens hem was het gezin van De Crem verontrust door de feiten. Hij benadrukte dat eerder in 2010 een psychiatrisch patiënt met zijn auto tegen het hek van het huis van De Crem was gereden. Die man werd geïnterneerd.