Ook Antwerpen neemt maatregelen tegen storm
De kaaien van de Schelde bij springtij (archiefbeeld) Foto: WDK
De kust bereidt zich voor op het verwachte stormweer. In Oostende kondigde het stadsbestuur al verschillende maatregelen af. In Antwerpen worden uit voorzorg de waterkeringspoorten gesloten.

Een depressiekern, een restant van de orkaan Gonzalo, zorgt vandaag over grote delen van de zuidelijke Noordzee voor een noordwesterstorm. Er kunnen windstoten zijn van 80 tot 90 km/u, aan de kust kunnen zelfs snelheden tot 100 km/u gehaald worden. Op zee staat een windkracht van 8 tot 9 Beaufort, met pieken tot 120 km/uur.

Omstreeks 1.30 uur bereikt het waterpeil wellicht zijn hoogste niveau. Verwacht wordt dat een krachtige stormwind golven tot drie meter hoog richting vasteland zal blazen. 'Daarmee wordt het alarmpeil ruimschoots overschreden. We trachten maximaal voorbereid te zijn', zegt Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

In Oostende kondigde het stadsbestuur dinsdagmiddag al verschillende maatregelen af. Zo worden de beide strekdammen en het westerstaketsel afgesloten en worden de stormkettingen aan de Mercatorsluis aangebracht. Langs de volledige kust zullen de bevoegde diensten uit voorzorg alle overstromingsgevoelige plaatsen op het tijdstip van hoogwater door worden nagezien.

Auto's van kaaien

In Antwerpen stijgt de Schelde dinsdagnacht boven de waakdrempel van 6m60, wellicht tot 6m80. 'Dat is genoeg om heel alert te zijn, maar niet hoog genoeg om echt problematisch te zijn', aldus Weyts. De hoogste waterstanden worden rond 3.20 uur verwacht, maar volgens de stad is er een 'minieme maar reële kans' dat het water beperkt over de blauwe steen van de kaaien zal komen.

Daarom zullen de waterkeringspoorten op de kaaien tussen 20 uur vanavond en 7 uur morgenvroeg uit voorzorg gesloten worden. 'Automobilisten verwijderen daarom best zo snel mogelijk hun geparkeerde wagens.' Automobilitsten kunnen de parking altijd nog verlaten via de aangeduide nooduitritten, maar de stad raadt af om de waterkeringsmuur tijdens of onmiddellijk na hoogwater over te steken.

Parken en bossen sluiten

De provincie West-Vlaanderen raadt af om provinciale domeinen te betreden tot woensdagochtend 8 uur. Veel bladeren hangen nog aan de bomen, waardoor takken extra zwaar worden door de regenval. In combinatie met stevige rukwinden verhoogt dat het risico op vallende takken. 

De parken en bossen in het Brussels hoofdstedelijk gewest worden dinsdag gesloten.Het Terkamerenbos is sinds 14 uur dicht voor alle verkeer. Ook de gemeentelijke parken, de begraafplaats van Brussel en het kerkhof van Neder-over-Heembeek zijn gesloten, meldt de stad Brussel. Ook in Leuven worden uit voorzorg de parken gesloten.

In Nederland wordt de storm vanavond al verwacht. Aan de kustgebieden is windkracht 9 voorspeld. Boven de wadden zelfs windkracht 10.