Joodse gemeenschap gerustgesteld door Jambon
Foto: EPA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft maandag een eerste gesprek gehad met de joodse gemeenschap, onder meer over het omstreden interview. De gemeenschap reageert tevreden na afloop.

Jambon ontving onder meer het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, het Forum der Joodse organisaties, en het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België. Onderwerp was onder meer het omstreden interview van Jambon, waarin hij verklaarde dat de collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog hun redenen hadden.

'De minister heeft vandaag klaar en duidelijk gezegd dat de collaboratie een misdaad was', zegt Eli Ringer van het Forum der Joodse organisaties. 'Hij stelde dat in naam van de regering én in naam van de partij.'

Volgens het kabinet van Jambon werd er daarna vooral ingegaan op veiligheid. 'Alle deelnemers zijn van oordeel dat een globale en geïntegreerde aanpak van de veiligheidsproblemen, het antisemitisme en iedere vorm van racisme noodzakelijk is', is te horen. 'Jambon heeft gezegd dat hij indien nodig bereid is extra maatregelen te overwegen voor de veiligheid in Antwerpen en Brussel', zegt Ringer.

Beide partijen willen de dialoog een permanent karakter geven.