Unilin, onderdeel van het Amerikaanse Mohawk Industries, is van start gegaan met de productie van meerlagig parket op een nieuwe site in Tsjechië.Het bedrijf investeerde miljoenen in de site die het onlangs overnam van Magnum Parket.

Dat meldt de vloerspecialist uit het West-Vlaamse Wielsbeke vrijdag naar aanleiding van de officiële opening donderdagavond.

Sinds Unilin in 2009 startte met de productie van meerlagig parket, steeg de vraag jaar na jaar. Tot op vandaag rekende het bedrijf voor de productie hoofdzakelijk op een site in Maleisië. Nu komt daar Tsjechië bij. Het grote voordeel is de centrale locatie die zorgt voor kortere doorlooptijden een verbeterde klantenservice op de Europese markt.

Met de fabriek van Magnum in het Tsjechische Vyskov vond Unilin het antwoord op hun expansievraagstuk. “Verschillende productielijnen werden uitgebreid en gemoderniseerd. Hierdoor konden we de efficiëntie en totale capaciteit van de fabriek aanzienlijk verhogen”, aldus Carl Plyson, General Manager voor hout bij Unilin. Het exacte investeringsbedrag wou het bedrijf niet meegeven.Het bedrijf meent dat de ecologiche voetafdruk fors verkleint door de nieuwe kortere toevoerlijnen naar de Europese markt. Ook dat speelde mee in hun beslissing.

Op de site werken zo’n 170 werknemers. Gevolgen voor de Belgische filialen heeft dat niet want er waren geen productielijnen voor meerlagig parket in België.