De Kamer heeft donderdagavond meerderheid tegen oppositie het vertrouwen gegeven aan de regering-Michel. Dat gebeurde na een debat van ruim 30 uur.

De regering-Michel kreeg het vertrouwen met 84 stemmen tegen 58. Aldo Carcaci van de Parti Populaire onthield zich.

Het debat werd gekruid door de zware kritiek van de oppositie tegen de N-VA-regeringsleden Jan Jambon en Theo Francken. Socialisten en Ecolo drongen herhaaldelijk aan op het ontslag van de vicepremier en staatssecretaris, wegens respectievelijk uitspraken over collaboratie en de aanwezigheid op een feestje van de oprichter van VMO en racistische en homofobe uitlatingen in het verleden.

Woensdag verzekerde premier Charles Michel dat de hele regering collaboratie veroordeelde. Bij de herneming van het debat donderdagmiddag verontschuldigde Theo Francken zich voor zijn uitspraken in een Facebookbericht in 2011. Maar bij de bespreking van het hoofdstuk Asiel en Migratie laaiden de gemoederen weer op. Francken beloofde uiteindelijk objectieve criteria om te oordelen over regularisatie. 'Economische redenen spelen niet mee. Dat is nu niet zo, dat zal ook niet zo worden.'