Begin september verschenen ze al in het Gentse straatbeeld, nu rijden er ook in Antwerpen vijftien ‘wifitrams’ rond waarop reizigers gratis kunnen internetten.

Tegen begin december zullen er in beide steden in totaal negentig dergelijke trams rondrijden, zo meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn woensdag. Om technische redenen worden voorlopig alleen Hermelijntrams uitgerust met gratis wifi.

De ‘wifitrams’ zijn herkenbaar aan een affiche op hun flank. Wie gratis wil surfen, moet zich eerst met zijn gsm-nummer registreren. Vervolgens krijgt hij een sms met een code.

Na een proefperiode met de negentig wifitrams zal De Lijn evalueren of er wifi kan komen op bijkomende voertuigen.

‘Met de wifitrams willen we een extra service bieden aan onze reizigers’, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn. ‘Zeven van de tien verkochte mobiele telefoons zijn immers smartphones. Met de wifi maken we het onze reizigers ook makkelijker om onze realtime reisinfotoepassingen te gebruiken, want daarvoor heb je een dataverbinding nodig.’

De gratis wifi is mogelijk door de samenwerking tussen De Lijn, haar reclamedochter LijnCom en Hello bank!. Hello bank! financiert het wifinetwerk.

‘Ik wil de tram aantrekkelijk maken voor woon-werkverkeer en het aanbieden van wifi is hier een mooi voorbeeld van. Wifi is niet alleen leuk voor jongeren maar ook voor wie op de tram wil werken’, zo reageert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op het initiatief.