Mechelen zegt neen tegen wijzerplaten voor Sint-Romboutstoren
Foto: Patrick Hattori

54 procent van de inwoners van Mechelen heeft zondag nee gestemd voor de reconstructie van de wijzerplaten aan de Sint-Romboutstoren. De volksraadpleging daarover ging gepaard met een ware stormloop: 5.974 inwoners brachten een stem uit.

Meer dan 200 jaar konden de Mechelaars op hun Sint-Romboutstoren zien hoe laat het was. Ongeveer toch, want de vergulde wijzerplaten hadden maar één wijzer. Tot het Duitse leger de toren exact honderd jaar geleden beschoot, en de klok vernielde. Sindsdien weet de Mechelaar niet meer hoe laat het is, en het ziet er ook niet naar uit dat de toren snel opnieuw vier vergulde wijzerplaten zal krijgen.

Op een referendum dat uitsluitsel moest brengen over de vraag stemde 54 procent zondag tegen de wijzerplaten, zo werd om 17.00 uur bekendgemaakt. Elke Mechelaar van zestien jaar of ouder mocht vanaf 10.00 uur zijn stem uitbrengen. Van de 5.974 stemmen, waren er 3.230 tegen, 2.667 Mechelaars stemden voor, 77 onthielden zich. Het resultaat is bindend: nu de meerderheid negatief heeft gestemd komt er geen nieuw uurwerk op de toren.

Het referendum kwam er nadat het comité Rombout Wordt Wijzer al jaren pleit voor een reconstructie van die wijzerplaten. ‘Vier jaar geleden heeft een groepje Mechelaars gevraagd om de klok terug te hangen’, zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). ‘De stad heeft toen beloofd dat, als die groep 8.000 handtekeningen kon verzamelen, we een referendum zouden organiseren.’

‘Mechelen is nu al de winnaar van het referendum’, zei Somers nog voor de bekendmaking van het resultaat. ‘Onze stad is voortrekker op het vlak van participatie en lokale democratie. Er wordt voor of tegen de wijzerplaat gestemd, maar de liefde voor de toren bindt iedereen.’