Ageas sluit de deur voor aparte schikking FortisEffect
Ageas-voorzitter Jozef De Mey Foto: BELGA

‘Een minnelijke schikking in slechts één van de vele rechtszaken, lost eigenlijk niks op’, zegt Ageas-voorzitter Jozef De Mey dit weekend in een interview met De Standaard.

Nog geen maand nadat ceo Bart de Smet de deur op een kier zette voor een onderlinge schikking met de Nederlandse beleggersvereniging FortisEffect, sluit voorzitter Jozef De Mey opnieuw de deur. ‘Als raad van bestuur moeten wij alle opties bekijken. Maar een minnelijke schikking in slechts één van de vele rechtszaken, lost eigenlijk niks op. Je moet het hele Fortis-verleden in één keer kunnen achterlaten. En dan bedoel ik onder alles in één keer een streep trekken.’

Al beseft Jozef De Mey dat zo’n monsterschikking in de praktijk moeilijk realiseerbaar is. ‘Het Fortis-dossier is daarvoor veel te complex. Moest er één tegenpartij zijn om een akkoord mee te sluiten, dan zou een minnelijke schikking een logische uitkomst zijn. Maar zo’n tegenpartij is er vandaag niet. Maar never say never. Misschien zijn we nog niet creatief genoeg geweest.’

Daarmee keert De Mey terug op de verklaringen van zijn ceo Bart De Smet, die enkele weken geleden nog liet verstaan dat er wel aan een onderlinge schikking kan worden gewerkt, op voorwaarde dat de schadeclaims redelijk blijven.

Begin augustus werd Ageas op vraag van FortisEffect door de Amsterdamse rechter in beroep veroordeeld voor misleidende communicatie in september/oktober 2008, de periode van de ontmanteling van Fortis. Liefst 13.500 beleggers hebben zich inmiddels al aangesloten bij de rechtszaak om schadevergoeding te bekomen. Ageas gaat in cassatieberoep.

Fortis: zes jaar na de val. Lees het volledige interview met Jozef De Mey morgen in de weekendeditie van De Standaard.