IBM Extreme Blue-team ontwikkelt mentor-app voor VDAB
Foto: Jobat.be
Extreme Blue is het stageprogramma van IBM dat studenten uit binnen- en buitenland de kans geeft om een zomer lang te werken als consultant voor een grote organisatie. Augusto, Deborah, Marc en Menelaos ontwikkelden een mentor-app voor VDAB.

Augusto Silva (Portugal), Deborah Lindberg (Zweden), Marc Hendrickx (Nederland) en Menelaos Synefakoulis (Griekenland) zijn vier topstudenten met een passie voor technologie. Maar dat is niet het enige dat ze gemeen hebben. Ze solliciteerden dit jaar alle vier voor een plek in Extreme Blue, het zomerstageprogramma van IBM.

Mentor-app

Tijdens Extreme Blue werken 32 studenten twaalf weken lang als consultant voor opdrachtgevers in België en Nederland zoals VDAB, Liberty Global, UCB Pharmaceuticals, ASML en Hartstichting. VDAB vroeg de studenten om een app te ontwikkelen om de stap van student naar young professional soepeler te laten verlopen.

“Onze mentor-app brengt studenten die over enkele maanden afstuderen in contact met echte professionals die zin hebben om die jongeren te begeleiden bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt”, legt Augusto uit.

Professionele Tinder

De app lijkt wat op de bekende datingtool Tinder, maar dan voor professionele doeleinden. “Student en mentor kunnen mekaar via de app vertellen wie ze zijn en wat ze van mekaar verwachten. Op basis daarvan ontstaat er een match”, vertelt Deborah.

De ‘mentees’ kunnen hun mentor allerlei vragen stellen, over solliciteren, hoe het is om te werken in een bepaalde sector, wat werkgevers verwachten van starters enzovoort. “Ze kunnen elkaar ook in het echt ontmoeten. De hele opzet van de app is dat er een persoonlijke relatie ontstaat”, zegt Marc.

Prototype

Het zijn de studenten die de eerste ‘selectie’ maken. Zij kiezen een mentor. Is die overtuigd door het verhaal van de student die met hem contact opneemt, dan kan er voortgepraat worden. “De selectie gebeurt op basis van filters”, legt Menelaos uit. “Een student kan kiezen in welke sector of bij welk bedrijf hij een mentor zoekt en hoeveel jaar ervaring die moet hebben. Hij kan vanuit de app het LinkedIn-profiel van de mentor bekijken.”

Studenten kunnen hun mentor ook beoordelen, afhankelijk van hun beschikbaarheid en de kwaliteit van hun advies.

Voorlopig bestaat er alleen een prototype van de mentor-app. “Maar we hebben wel plannen om die verder te ontwikkelen”, zegt Niels Tanésy, projectleider bij VDAB. “In het ideale scenario lanceren we de app op het einde van het lopende academiejaar.”

>

>

>