Negen Belgen bij invloedrijkste figuren in mode
Raf Simons Foto: AP

Dat we trots mogen zijn op onze Belgische ontwerpers is geen geheim, maar hun invloed reikt verder. De toonaangevende website Business of Fashion maakte een lijstje met de vijfhonderd meest invloedrijke figuren uit de modewereld, en daar staan ook negen Belgen bij.

Ontwerpers, modejournalisten, maar ook schrijvers, modellen, bloggers, academici, investeerders en make-upartiesten hebben allen een invloed op de modewereld. De toonaangevende website Business of Fashion stelde opnieuw een lijst samen met de 500 meest invloedrijke figuren.

Business of Fashion is een Amerikaanse website, dus is het niet vreemd dat meer dan een vijfde van de lijst (109) de Amerikaanse nationaliteit heeft. Groot-Brittannië levert 96 namen, Frankrijk 59 en Italië 47. Maar in de lijst staan ook negen ‘Belgische’ namen.

Drie Belgische ontwerpers vallen uit de Bof500: Ann Demeulemeester, Olivier Theyskens en Bruno Pieters. Dries Van Noten, Walter van Beirendonck, Raf Simons blijven wel staan, net zoals de half-Amerikaanse Diane von Furstenberg en het Brits-Belgische label Peter Pilotto.

In de lijst duikt ook één nieuwe naam op, die van de Antwerpse stilist Olivier Rizzo. Hij werkte al voor Jil Sander, Dior, Prada en Calvin Klein en is goed bevriend met Raf Simons, net zoals fotograaf Willy Vanderperre.

Andere Belgen zijn bij het grote publiek minder bekend maar zijn in hun sector alom gewaardeerd. Linda Loppa was hoofd van de Antwerpse Modeacademie, nu leidt ze de school Polimoda Italië. Peter Philips is make-upartiest bij Christian Dior, na eerder bij Chanel te hebben gewerkt.

Op de website vindt u de volledige lijst terug.