Ook Wallonië wil einde aan onverdoofd slachten

Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio start overleg om een einde te maken aan het onverdoofd slachten van dieren. Daarnaast lanceert de Waalse cdH-minister een meldpunt voor klachten rond dierenmishandeling.

Enkele weken geleden kondigde de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts al aan dat er in 2015 een verbod komt om nog dieren onverdoofd te slachten op tijdelijke slachtvloeren. Hij verwijst daarvoor naar Europa. Onverdoofd slachten om religieuze redenen mag wel van Europa, maar enkel als het gebeurt in erkende slachthuizen. N-VA-minister Weyts kondigde overleg aan met de moslimgemeenschap.

Ook Waals minister Di Antonio plant zo’n overleg. Di Antonio lijkt wel een stap verder te willen gaan dan zijn Vlaamse ambtgenoot. Hij wil namelijk dat vanaf 2015 geen enkel dier nog onverdoofd geslacht wordt, los van de omstandigheden of de plaats van slachting. De cdH-minister wil zo snel als mogelijk tot een consensus komen over een oplossing 'die zowel de geloofsovertuiging van iedereen al het dierenwelzijn respecteert'.

Daarnaast maakte de cdH-minister maandag bekend dat er een onlinemeldpunt komt voor klachten rond dierenmishandeling. 'We moeten dierenverwaarlozing of -mishandeling scherp veroordelen', aldus Di Antonio. Er bestond al een gelijkaardig meldpunt bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dat ontving vorig jaar 769 klachten over verwaarlozing of dierenmishandeling.