Dit zijn de beste groenterestaurants van de Benelux
Foto: *
Graanmarkt 13 in Antwerpen is het beste groenterestaurant van Vlaanderen volgens ‘De Groene’, de gids van GaultMillau en groentekok Frank Fol voor groentegastronomie.

‘Groente is het nieuwe vlees’, toch als we de tweede editie van de Groene Gault Millau mogen geloven. Deze editie bevat dubbel zoveel adressen als de eerste editie, zo’n driehonderd in totaal, van groente- en veggierestaurants, interessante markten, groente- en fruitwinkels, soep- en saladbars en glutenvrije restaurants. Ook wordt er aandacht besteed aan de trend van het moestuinieren en geeft de gids een overzicht van alle plukboerderijen in België en een kalender. Als ambassadeurs voor 2015 koos de Groene Gault Millau voor Sergio Herman en Nick Bril van ‘The Jane’ en de bekende Franse groentechef Alain Passard.

Bij de voorstelling van de gids werden ook de beste groenterestaurants van de Benelux bekendgemaakt. Dit is de volledige lijst:

Voor Vlaanderen: Graanmarkt 13 in Antwerpen

‘Seppe Nobels scoort met zijn nieuwe menuformule die volledig rond groenten is opgebouwd: drie gangen met keuze uit vis of vlees of volledig vegetarisch voor 39 euro.'

Voor Wallonië en Luxemburg: Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot

‘Christophe Pauly maakt uitbundige combinaties met groenten die ook visueel zeer sterk op het bord aanwezig zijn.'

Voor Nederland: Bolenius, Amsterdam

‘Het Alliance menu van Luc Kusters is een ode aan de moestuin.'

Speciale Awards

‘Denk Groenten Denk Fruit! award 2015. Hoogte percentage groenten en fuit’:

Vous lé Vous, Wimmertingen

‘Deze award gaat naar het restaurant dat het hoogte percentage groenten en fruit in haar gerechten verwarkt. Giovanni Oosters is dé groentekok van Limburg.'

Beste Smaak & Gezondheid Award 2015

Lemonnier, Lavaux-Sainte-Anne

Eric Martin en zoon Tristan hebben een eigen filosofie die hun keuken uniek maakt. Ze leggen de nadruk op verse producten die ze zo min mogelijk bewerken en stellen hun gerechten zo samen dat de smaak van elk product tot hun recht komt.

Beste Groenten en Fruit communicatie Award 2015

Taste and Colours

Een restaurant dat groenten en fruit in de hoofdrol zet mag daar fier op zijn. Spijtig genoeg zijn er weinig chefs die dat ook melden aan hun publiek. Dat geldt niet voor Dirkjan Decock van Taste and Colours die op zijn website en in zijn communicatie duidelijk kiest voor de frontale aanval.

Beste Veggie Award 2015

De Eetstee, Amersfoort

‘De zonnige keuken van Jeroen Bakker is volledig gebaseerd op groenten die hij op verschillende manieren combineert zodat spannende en verrassende combinaties en opmerkelijke structuren op het bord komen!'

Meest kindvriendelijke groenterestaurant 2015

'Jammer genoeg hebben we dit jaar geen enkel restaurant kunnen selecteren dat op een creatieve en educatieve manier groenten serveert aan haar kleinste klanten.'