Dan toch brede Amerikaanse release voor ‘The Loft’
Vijf getrouwde mannen delen in het grootste geheim een loft waar ze hun minnaressen ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een dag het lijk aantreffen van een jonge vrouw... Foto: The Loft

‘The loft’, de Amerikaanse verfilming van Erik Van Looy’s Loft, verschijnt op 23 januari volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen. ‘Ik heb zelfs de neiging om te gaan dansen’, zo reageerde regisseur Erik van Looy.

De Amerikaanse filmdistributeur Open Road Films zal The loft uitbrengen op meer dan 2.000 schermen in de Verenigde Staten. Wat volgens De Standaard-filmrecensent Steven De Foer toch een grote release is.

‘Ik ben blij voor Erik dat hij eindelijk verlost is van die nachtmerrie’, zo zei Matthias Schoenaerts, die in beide films meespeelde, gisteren op de galavoorstelling van ‘The drop’ in Brussel van Michaël R. Roskam. ‘Er zijn heel veel zakelijke complicaties geweest waardoor de film opzij geschoven werd voor nieuwe films. Dat is pure horror.’

Not about the movie

‘Soms moet je geduld hebben en de zaken hun beloop laten’, reageert Erik Van Looy opgelucht. ‘We hebben met The loft een hobbelig distributieparcours achter de rug, maar we eindigen met de wide release waar we van droomden.’

‘De enige troost die ik altijd had was dat het nooit met de film te maken had’, voegt Van Looy er aan toe op VRT-radio. ‘Remember Eric it’s not about the movie, its all about politics, zo de zei de Amerikaanse producent. Ooit zal ik er wel eens een, twee of drie boeken schrijven over wat er allemaal gebeurd is. Er waren zeer veel zakelijke complicaties, maar nu is alles opgelost.’

Voor Van Looy is een bescheiden succes al voldoende. ‘5 tot 6 miljoen toeschouwers is al goed. Maar het kan natuurlijk een nog groter succes worden', zegt hij.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de film in de Verenigde Staten te verdelen. De film werd ruim drie jaar geleden opgenomen, maar de releasedatum werd steeds verschoven. Op dinsdag 14 oktober opent The Loft het filmfestival in Gent. Op 15 oktober verschijnt de film in de Belgische bioscopen. Twee maanden later kunnen de Amerikanen naar de film gaan kijken.

Uniek

Erik Van Looy regisseerde de remake van zijn eigen film (naar een scenario van Bart De Pauw) met de acteurs Karl Urban, James Marsden, Wentworth Miller, Eric Stonestreet, Isabel Lucas, Rachael Taylor en de Belg Matthias Schoenaerts.

Ook productiehuis Woestijnvis is tevreden. ‘Het is een mooie dag voor Woestijnvis. Het is uniek dat een Vlaams productiehuis erin slaagt om een brede release in Amerika af te dwingen en dat met de remake van een origineel Vlaams script’, reageert Wouter Vandenhaute.

Bekijk de trailer: