Neen-stem stelt beleggers gerust
Foto: AP
In Londen reageren beleggers opgelucht op de overwinning van het neen-kamp in het Schotse referendum over onafhankelijkheid. Ook de pond wint terrein.
Halverwege de middag staat de Londense beurs op 0,66 procent winst. Ook in de rest van de Europa staan de aandelen in de plus. de winsten zijn in de loop van de dag wel iets teruggevallen.
 
De grootste winst was er zoals verwacht voor bedrijven met Schotse roots. Het aandeel van Royal Bank of Scotland (RBS) bijvoorbeeld noteerde bijna 3 procent hoger. RBS had eerder nog gedreigd om haar hoofdkantoor uit Edinburgh te verplaatsen naar Londen als Schotland onafhankelijk zou worden.Concurrent Lloyds wint 0,7 procent. Beide bedrijven hebben in een mededeling al aangegeven tevreden te zijn over het resultaat.

Pond veert op

De koers van het Britse pond won vrijdagochtend meer dan een half procent tot 1,6525 dollar. Op twee dagen werd de pond 1,3 procent duurder: de grootste klim in bijna een jaar, berekende het financiële persagentschap Bloomberg. Tegenover de euro staat de pond met 78,10 pence op het hoogste peil sinds juli 2012.

Door de neen-stem is alle twijfel over een mogelijke uitstap van Schotland uit de pond van de baan. Doordat alle twijfel is weggevallen versterkt de positie van de munt zich.

Referendum

In het referendum dat donderdag werd gehouden, koos 55,4 procent van de Schotten tegen afscheiding van Groot-Brittannië. Het neen-kamp is daarmee groter dan bleek uit de peilingen.

Overige beurzen winnen

Ook elders in Europa zitten beurzen in de lift. In Brussel gaat de Bel20 ruim een half procent hoger. In Frankrijk en Nederland zijn er gelijkaardige stijgingen.