Tennisser Andy Murray steunt onafhankelijkheid
Andy Murray met de Britse vlag op de Olympische Spelen. Foto: AP

De Schotse tennisser Andy Murray heeft vanmorgen zijn steun voor Schotse onafhankelijkheid uitgesproken. De Schotse premier Alex Salmond was blij met de onverwachte steunt vlak voor het referendum.

Murray, die nabij Londen woont en dus niet kan stemmen, wou eerder zijn standpunt over de kwestie niet delen. Wel leek hij in vorige opmerkingen de unie met Engeland te steunen.

‘Belangrijke dag voor Schotland vandaag! De negativiteit van de nee-campagne van de laatste dagen heeft mijn visie op de kwestie veranderd. Enthousiast om de uitslag te zien. Laten we dit doen!’, schreef hij op Twitter.

Ook zijn broer Jamie Murray pleitte op Twitter voor onafhankelijkheid: ‘Het is tijd dat Schotland op zijn eigen benen staat en zijn eigen lot bepaalt.’

In Juni liet Murray nog weten dat hij niet was opgezet met een stunt van Alex Salmond, de Schotse premier en leider van de nationalisten. Die hield vorig jaar een Schotse vlag achter de Britse premier David Cameron na Murrays overwinning in Wimbledon.

De Schotse premier Alex Salmond was alvast blij met het bericht van de tennisser. ‘Ik hoor dat Andy Murray opnieuw heeft gescoord’, zei Salmond nadat hij zijn had uitgebracht.

In 2006 kreeg Murray al eens veel kritiek omdat hij had gezegd dat hij op het WK iedereen behalve Engeland steunt. Later zei hij dat die opmerking niet ernstig bedoeld was.