Nederland gaat ook Noorse criminelen opvangen
Foto: EPA

Honderden Noorse criminelen zullen in Nederland hun straf gaan uitzitten. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie maandag aangekondigd. Den Haag en Oslo gaan de plannen nu uitwerken.

Nederland stelt de cellen beschikbaar omwille van de leegstand in eigen land, terwijl Noorwegen een tekort heeft. Onze noorderburen vangen ook al langer Belgische gedetineerden op. Zo zitten er sinds 2010 al ongeveer 500 Belgen in de Tilburgse gevangenis.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste Noren naar Nederland komen en in welke gevangenissen ze komen. Het gaat om mensen die nog minstens twee jaar moeten uitzitten, anders is het volgens het ministerie de moeite niet waard om ze naar Nederland te brengen.

Er komen geen gevangenen met ‘een vluchtrisico of maatschappelijk risico’ waar de gevangenissen niet op gebouwd zijn. De Noren zullen bovendien niet naar buiten gaan, voor verlof of na vrijlating, benadrukt het ministerie. Zodra ze worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving, moeten de gevangenen terug naar Noorwegen. In de gevangenissen gelden Noorse regels en er komt een Noorse directeur.