Standard is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. In de terugwedstrijd van de laatste voorronde gingen de Rouches met 3-0 onderuit op het veld van Zenit Sint-Petersburg. De Russen speelden de hele tweede helft met een man minder maar diepten een 1-0 ruststand toch nog uit. Zenit won ook de heenwedstrijd met 0-1 en mag naar de Champions League, Standard moet vrede nemen met de Europa League.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Standard-coach Guy Luzon had zijn troepen na de thuisnederlaag nog vier procent kans gegeven om zich te plaatsen. De Rouches begonnen ondanks die magere kans op kwalificatie toch gretig aan de partij en zetten druk naar voren. Tony Watt kreeg al snel een eerste kansje, maar daarna nam Zenit het commando over en Kwashima moest redden op schoten van Shatov en Witsel. Een zeldzaam missertje werd de Japanse doelman na een half uur echter fataal, José Rondon kopte de 1-0 binnen. Standard kon geen vuist maken want Watt en De Camargo zaten in de achterzak van Lombaerts en Criscito. Victor Fayzulin pakte net voor rust nog een domme tweede gele kaart na een  fout op De Camargo, zodat Zenit nog een helft verder moest met tien man.

Maar als dat de hoop deed opflakkeren bij de Rouches, dan bleek die snel ijdel: ook tegen tien man lukte het niet voor de Rouches. Helemaal over was het toen Jelle Van Damme Smolnikov tien minuten na de rust neertrok in de zestien, Hulk miste niet vanop 11 meter en verdubbelde de score. Even later lapte de Braziliaan er nog eentje bij na slap verdedigen van Teixeira, zo stond de 3-0 eindstand op het scorebord. Igor De Camargo stuitte nog op doelman Lodygin, zelfs een eerredder was niet weggelegd voor onze landgenoten. In de slotfase pakte Faty nog een directe rode kaart na een (te) streng oordeel van de Italiaanse ref.

Het team van Witsel en Lombaerts zit zo donderdag in Monaco in de trommel voor de loting van de groepsfase van de Champions League. Ook voor de Luikenaars is het Europees avontuur nog niet afgelopen. Zij komen in de groepsfase van de Europa League terecht. Voor die competitie wordt er vrijdag in Monaco geloot.

Opmerkelijk:

De wedstrijd was al bij de rust gespeeld, en na 90 minuten kat-en-muis-spelletje vonden de fans van Zenit het blijkbaar welletjes. Een grapjas in de Russiche tribunes floot met een fluitje overtuigend voor het einde van de wedstrijd, beide ploegen leken blij met het einde van deze martelgang.

Herbeleef hier de wedstrijd van minuut tot minuut!

Belangrijkste fases:

2' - De thuisploeg lijkt niet echt bij de les te zijn. Nu is het de beurt aan Garay om de bal te verliezen. Watt is snel bij de bal maar zijn schotje is te zwak om Lodygin te verontrusten.    

7' - De thuisploeg was dichtbij een eerste goal. Shatov stuit op doelman Kawashima. De rebound wordt door Danny tegen Faty getrapt en Witsel knalt de afvallende bal tegen de Japanse goalie. Hier komen de Rouches goed weg. 

19' - Fayzulin krijgt de bal aan de rand van de zestien en borstelt het leer naar de verste paal. zijn poging gaat maar net naast. 

29' - GOAL! Salomon Rondon opent de score! Kawashima bokst een voorzet vanop de linkerflank onvoldoende weg en Rondon heeft geen medelijden en knikt de bal tegen de touwen. 

34' - Na een corner klimt Faty hoog en knikt de bal naar de grond. Hij kopt tegen een Russische verdediger. Hier zat meer in.  

43' - Viktor Fayzulin van Zenit St. Petersburg krijgt een 2e keer geel en dus rood.
Fayzulin verliest de bal en houdt dan De Camargo vast. Hij krijgt prompt een tweede gele kaart van scheidsrechter Rocchi. Zenit moet nog meer dan een helft met tien man verder. 

48' - Jeff Louis trapt van alle hoeken op doel. Zijn pegel wordt door doelman Lodygin gered. Eerder moest hij al aan de bak na een rollertje van Watt. 

52' - GOAL! Jelle Van Damme legt Smolnikov neer in de zestien. De Italiaanse scheidsrechter legt de bal op de stip na dit licht contact. Hulk stuurt Kawashima het bos in en kegelt de 2-0 tegen de netten.

57' - GOAL! Slap verdedigen bij de bezoekers en Teixeira glijdt de bal in de voeten van Hulk. De Braziliaan twijfelt niet en schuift de bal voorbij doelman Kawashima. Boeken definitief toe voor Standard.

67' - Ciman zwiept een vrije trap op het hoofd van De Camargo. De Russische doelman Lodygin ranselt de bal uit zijn kooi. 

73' - Ono steekt de bal door tot bij De Camargo. De aanvaller trapt op doel maar via een Russisch been zeilt de bal over. De spits verdient wel een doelpuntje. 

86' - Hulk haalt nog eens uit met zijn zware linker maar nu is Teixeira bij de les en de Portugees blokt het schot af. 

88' - Mpoku zet een dubbelpass op met De Camargo maar de middenvelder kan niet besluiten. 

88' - Faty krijgt een directe rode kaart. Standard moet met een man minder verder. De middenvelder maait Smolnikov neer en ref Rocchi stuurt hem naar de kleedkamer. Jelle Van Damme was nochtans in de buurt. Zware sanctie van de Italiaan.