De perfecte pizza maakt u zelf
Foto: Karmen Ayvazyan
U hoeft echt niet naar Italië, noch op restaurant om een lekkere pizza te verorberen. De Standaard Magazine zocht uit hoe u zelf de perfecte pizza bakt, en deelt alvast deze recepten met u.

1. PIZZA MARGHERITA

Ingrediënten (voor één pizza):

  • 1 bolletje pizzadeeg
  • 3 eetlepels tomatensaus
  • 1 scheut olijfolie
  • 5 blaadjes verse basilicum, gescheurd
  • 80 g verse buffelmozzarella, in stukjes gescheurd

Bereiding:

1. Plaats een pizzasteen in het midden van een nog koude oven. Verwarm de oven met de steen 1 uur voor op een zo hoog mogelijke temperatuur (min. 250°C).

2. Bestuif een houten snijplank met bloem. Leg hierop het bolletje pizzadeeg en bestuif nogmaals met bloem. Bestuif je handen met bloem en spreid het deeg voorzichtig uit met je vingertoppen. Begin in het midden en werk naar buiten toe. Rol het deeg daarna met een met bloem bestoven deegrol voorzichtig verder uit tot de gewenste grootte.

3. Schep de tomatensaus in het midden van je pizza. Gebruik de achterkant van een lepel om de saus verder uit te strijken, tot een paar centimeter van de deegrand.

4. Besprenkel de pizza met een scheut olijfolie en strooi de basilicum erover. Werk af met de mozzarella.

5. Schuif de pizza vanop de houten snijplank in de oven. Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.

>>><<<

2. PIZZA PESTO

Ingrediënten (voor één pizza):

  • 1 bolletje pizzadeeg
  • 3 eetlepels vers gemaakte pesto
  • 1 teentje look, in flinterdunne plakjes
  • 80 g verse buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • 2 eetlepels verse ricotta
  • 50 g gekookte ham, dun gesneden
  • Vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

1. Herhaal stap 1 en 2 van de pizza margherita.

2. Strijk de pesto met de achterkant van een lepel uit over de pizzabodem. Verdeel hierover de plakjes look, mozzarella, ricotta en ham.

3. Bak de pizza ongeveer 10 minuten, tot de korst goudbruin ziet. Haal de pizza uit de oven en werk af met versgemalen zwarte peper.

>>><<<

3. CHEESUS CHRIST

Ingrediënten (voor één pizza):

  • 1 bolletje pizzadeeg
  • 3 eetlepels volle room
  • 60 g verse buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • 40 g Taleggio, in stukjes
  • vers gemalen zwarte peper
  • 30 g parmezaan, geraspt
  • 1 handje rucola
  • 1 scheut olijfolie

Bereiding:

1. Herhaal stap 1 en 2 van de pizza margherita.

2. Sprenkel de room over het pizzadeeg. Verdeel hierover de mozzarella en Taleggio. Kruid royaal met vers gemalen zwarte peper.

3. Schuif de pizza vanop de houten snijplank in de oven. Bak de pizza ongeveer 10 minuten, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.

4. Haal de pizza uit de oven. Bestrooi de geraspte parmezaan. Werk af met rucola en sprenkel er een scheutje olijfolie over.

>>><<<

Zelf een desemstarter maken?

Ken je niemand die je een stukje van zijn starter wilt geven, dan kun je het er met dit recept op wagen.

DAG 1:

1 proper bokaaltje dat je kunt afsluiten met een deksel
100 g water
75 g roggemeel
25 g tarwebloem

Doe alle ingrediënten in het bokaaltje en roer los met een lepel. Zet het deksel los op het bokaaltje en laat 24 uur op kamertemperatuur rusten.

DAG 2, 3 & 4:

100 g starter van dag 1
75 g water
50 g roggemeel
25 g tarwebloem

Gooi het teveel aan starter van de vorige dag weg. Meng daarna alle ingrediënten in het bokaaltje, roer los met een lepel, zet het deksel er terug losjes op en laat 24 uur op kamertemperatuur rusten. Op dag 3 en 4 doe je hetzelfde, met respectievelijk 25 g roggemeel en 50 g tarwebloem, en 15 g roggemeel en 60 g tarwebloem.

DAG 5, 6 & 7:

Je starter is bijna klaar voor gebruik. Hij is actief en verdubbelt binnen de 24 uur in volume. Vanaf nu ververs je het mengels alleen met water en tarwebloem.

100 g starter van de vorige dag
100 g water
100 g tarwebloem

Gooi het teveel aan starter van de vorige dag weg. Meng alle ingrediënten in het bokaaltje, roer los met een lepel, zet het deksel er terug losjes op en laat 24 uur op kamertemperatuur rusten.

Je starter is klaar wanneer hij zich in 6 tot 8 uur verdubbelt of verdriedubbelt. Bewaar hem in de koelkast tot gebruik.

Een starter voed je het best 1 keer per week. In de koelkast kan hij makkelijk een maand overleven. Hij wordt opnieuw actief door hem twee keer na elkaar te voeden.

Een starter voeden:

Je kunt een starter pas gebruiken om deeg mee te maken als je hem eerst voedt. Dat doe je zo:

100 g starter
80 g lauw water
100 g tarwebloem

Doe de desem in een kommetje. Giet het water erbij en klop los met een klopper. Klop als laatste de bloem eronder.

Dek af met een propere keukenhanddoek. Laat 4 tot 6 uur staan op kamertemperatuur, totdat de hoeveelheid starter verdubbeld is.

Gebruik de hoeveelheid desem die je nodig hebt om pizza mee te bakken en doe de rest terug bij de oude starter in de frigo.

Handig om weten:

Je starter voeden, deeg maken en dat minstens 24 uur laten het rijzen. Het duurt even voor je hier een ritme in vindt. Dit helpt je op weg:
- Voed ‘s avonds voor het slapengaan de starter.
- Maak ‘s morgens deeg.
- Laat het deeg 36 uur rijzen in de koelkast om er de avond erop pizza mee te bakken.

Of voor wie ‘s morgens weinig tijd heeft:
- Voed ‘s avonds nadat je thuis komt van je werk de starter.
- Maak deeg voor je gaat slapen.
- Laat het deeg 42 uur rijzen in de koelkast om er de avond erop pizza mee te bakken.