‘Tweede beul nam plaats Britse rapper in voor onthoofding’
Halfweg de video, en na enkele montages, lijkt de beul plots een zwaarder postuur te hebben. Foto: cnn
Er lijkt een tweede persoon betrokken bij de moord op de journalist James Foley. In de video lijkt iemand anders de plaats van de Britse man te hebben ingenomen die de kijkers eerst toespreekt.

Forensische experts vermoeden dat er twee IS-militanten een rol spelen in de video, vernam de Amerikaanse nieuwszender CNN. De video is zo gemonteerd dat het moment waarop Foley de keel wordt overgesneden niet in beeld komt.

De experts hebben verschillende aanwijzingen om te geloven dat iemand anders dan Londenaar Abdel-Majed Abdel Bary, met bijnaam Jihadi John, de eigenlijke executie uitvoerde. Abdel Bary spreekt in de video met een duidelijk Brits accent de wereld toe, en zegt onder andere dat de moord een vergelding is voor de Amerikaanse bombardementen op jihadisten in Irak. Maar het lijkt erop dat iemand anders halfweg de video zijn plaats inneemt.

1. Het postuur

De vermeende tweede persoon komt in beeld een verandering van camerastandpunt, en lijkt een zwaarder postuur te hebben.

 

 

 

 

 

 

2. Verschillende messen

Het mes dat Abdel Bary vasthoudt, is duidelijk een ander mes dan datgene dat na de moord getoond wordt. Je ziet een shot van het lichaam van Foley, met zijn afgehakte hoofd op de romp. En dan zoemt de camera in op een bebloed mes dat andere afmetingen lijkt te hebben dan het mes dat je eerst in handen van Abdel Bary ziet.

 

 

 

 


3. Geweerholster

Abdel Bary draagt zijn geweerholster onder de linkerarm, typisch voor een rechtshandige. Maar de hand die je in de video aan de executie ziet beginnen, is een linkerhand.