Bashir Abdi: ‘Ik heb tot het laatste moment getwijfeld om te lopen’
Bashir Abdi (rechts) en Soufiane Bouchikhi (links) Foto: BELGA

De laatste twee Belgen die zondag op het EK atletiek deelnamen aan de finale van de 5000m, hebben geen indruk kunnen maken. In een trage en tactische race hadden ze niets in de pap te brokken toen de favorieten hun laatste versnelling plaatsten.

Bashir Abdi, 16e en laatste, was niet bijzonder teleurgesteld. ‘Ik heb tot het laatste moment getwijfeld om te starten. Ik had pijn aan mijn voet door de 10.000m en de piste die hier heel hard is. Op het einde kon ik niet meer volgen. Uiteindelijk weet ik wat mijn probleem is: de versnelling op het eind’, verklaarde de Gentenaar die als vijfde eindigde op de 10.000m (ook gewonnen door de fenomenale Brit Mo Farah) ‘Ik zou heel graag naar Jacques Borlée gaan om de laatste 400m te leren lopen’, grapte hij. ‘Ik moet werken aan mijn kracht en de snelheid zal vanzelf komen’, voegde hij er aan toe.

Soufiane Bouchikhi, voorlaatste in 14:17.43, kon ook nooit aanspraak maken op meer. ‘Dit was het ergst mogelijke scenario’ verklaarde hij na afloop. ‘Ik hoopte op een tijd rond de 13:30, dat was mijn beste kans om in de top 8 te raken. Mijn aandacht gaat nu naar de CrossCup, waar ik hoop consistenter te kunnen zijn. Ik wil ook mijn debuut maken in de halve marathon, waarschijnlijk in die van Breda.’