Zeker drie doden bij aardbeving in Ecuador
Foto: REUTERS

In Zuid-Amerika zijn bij een aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter zeker drie mensen om het leven gekomen. Bij de aardschok in Ecuador vielen volgens het persagentschap Andes ook minstens acht gewonden. Het epicentrum van de beving dinsdagnamiddag lokale tijd bevond zich volgens het geofysisch instituut in de bergachtige noordrand van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito op een diepte van twaalf kilometer. Woensdag werd voortgezocht naar mogelijk bedolven mensen.

De aardbeving veroorzaakte aan een brug in constructie een grondverschuiving, waarbij een arbeider werd meegesleurd. Zijn collega’s slaagden er niet in hem te reanimeren. Woensdag werd het lijk van een man uit een sloot gehaald. Het derde slachtoffer was volgens Andes een vierjarig jongetje, dat onder vallende zakken met rijst werd verpletterd. Nog tot woensdagmorgen werden tientallen nabevingen geregistreerd. Grondverschuivingen op bergflanken en de instorting van enkele gebouwen veroorzaakten een enorme stofwolk boven Quito. In enkele stadswijken was er geen stroom en werkte het telefoonnet niet meer. De luchthaven van de hoofdstad moest enkele uren gesloten worden. Verschillende invalswegen waren wegens gevaar voor vallende stenen niet meer bruikbaar.

Meer dan 60 woningen liepen schade op, een zeventigtal mensen werd ondergebracht in noodverblijven. Quito had al meer dan 20 jaar geen aardbeving van een dergelijke kracht beleefd. Volgens de Ecuadoraanse president Rafael Correa bevond zich in het aardbevingsgebied een illegale mijn. Gegraven schachten en gangen kunnen ertoe bijgedragen hebben dat de schade door de beving nog groter uitvalt.