Braziliaanse presidentskandidaat sterft bij vliegtuigcrash
De plaats waar het vliegtuig neerkwam. Foto: EPA

Eduardo Campos (49), de presidentskandidaat van de Braziliaanse Socialistische partij (PSB), is samen met zes anderen omgekomen nadat zijn privévliegtuig neerstortte. De dood van Campos zet de presidentsverkiezingen op hun kop. Presidente Dilma Rousseff heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Campos’ privévliegtuig kwam woensdag in zwaar weer terecht ter hoogte van Santos, ten zuiden van Sao Paulo. Het vliegtuig maakte zich op om te gaan landen, toen het crashte in een woonwijk van de kuststad. Alle zeven inzittenden van het vliegtuig kwamen om bij het ongeval. Dat meldde de brandweer van Sao Paulo. De dood van Campos werd bevestigd door PSB-voorzitter Carlos Siqueira.

De presidentskandidaat was op de terugweg van Rio de Janeiro, waar hij gisteravond een interview had gegeven op het meest bekeken avondprogramma van het land. Campos' optreden werd door commentatoren als zelfverzekerend en autoritair bestempeld, wat mogelijk ook gevolgen gehad zou hebben in de peilingen.

Campos, voormalig gouverneur van Pernambuco, stond in die peilingen voor de presidentsverkiezingen van 5 oktober op een derde plaats met zo’n 10 procent van de stemmen. De socialist werd niet gezien als een kanshebber voor de winst, maar er zal ongetwijfeld een strijd losbarsten tussen de andere kandidaten om zijn kiezers te lokken. Mogelijk zal Campos' running mate, Marina Silva, zijn plaats innemen als kandidaat voor de Socialistische Partij. 

Nationale rouw

Ondertussen heeft de regerende presidente, Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij, laten weten dat ze al haar campagneactiviteiten drie dagen stopzet. Rousseff leidt voorlopig de peilingen met zo'n 36 procent van de stemmen. Senator Aecio Neves, de tweede in de peilingen met ongeveer 20 procent, verklaarde 'ongelofelijk triest' te zijn na de dood van zijn tegenstander.

'Heel Brazilië is in rouw', verklaarde Rousseff in een communiqué, 'we hebben een grote Braziliaan en een grote kameraad verloren.' De presidente kondigde drie dagen van nationale rouw af.