Telenet kleurt beursdag

De beleggers op de Brusselse beurs staken hun zorgen woensdag in de koelkast. De Bel20-index steeg 1,04% tot 3.102,96 punten. Van de twintig waarden in de elitekorf gingen er achttien vooruit. Vooral Telenet trok stevig door. Het aandeel werd gesteund door een koopadvies uit Zwitserland.

Er waren nochtans negatieve berichten genoeg. In de VS gaven de consumenten in juli minder uit dan verwacht. Tevens namen de bedrijfsvoorraden er toe. In China zakte het kredietvolume. En in de eurozone was de industriële productie gedaald. In Duitsland bleek dinsdag al dat de stemming onder de investeerders was gezakt.

Voor de beleggers op de Brusselse beurs bleek het echter geen rem om de koersen hoger te duwen. Telenet voerde het peloton winnaars aan met een bonus van 3,42% en een slotkoers van 41,32 euro. Het telecombedrijf profiteerde van een koopaanbeveling door UBS, dat een koersdoel van 46 euro vooropzet. De Zwitsers verwachten een fusie- en overnamebeweging op de Belgische markt.

Bpost klom 2,37% tot 18,78 euro. Het postbedrijf roept zijn aandeelhouders op 22 september samen voor de benoeming van twee onafhankelijke bestuurders en schuift daarvoor financieel directeur Ray Stewart van Belgacom en algemeen directeur Mike Stone van Neopost UK naar voor. Bij de vorige vergadering werd de stemming nog uitgesteld omdat de benoeming niet voldoende was doorgesproken met belangrijke investeerders.

Op de brede markt presteerde RHJ goed. De holding ging er 2,84% op vooruit tot 3,76 euro. Enkele dagen geleden verkocht Deutsche Bank zijn belang van 9 procent in de maatschappij aan de Franse makelaar Oddo voor 3,80 euro per aandeel. De beleggers trekken zich nu op aan dat bedrag. KBC Securities kijkt de kat uit de boom en behoudt het koersdoel op 3,69 euro.

Bij Fluxys bleef de winst dan weer beperkt tot 0,18% en een slotkoers van 27,30 euro. De uitbater van het gasnet toont zich bereid om zijn participatie in de invoerterminal voor gekoeld en vloeibaar aardgas in het Franse Duinkerke op te trekken als meerderheidsaandeelhouder EDF een deel van zijn aandelen op de markt brengt. Fluxys bezit nu al 10 procent van het kapitaal.

Rode cijfers waren deze keer het terrein van Ageas. De verzekeringsgroep zag de waarde van haar aandeel 1,95% terugvallen tot 26,65 euro.

ok Arseus moest achteruit. De specialist van magistrale bereidingen voor apothekers leverde 1,19% in bij een slotkoers van 41,35 euro. ING trok nochtans het koersdoel voor het aandeel op van 47 euro naar 51 euro nu het bedrijf zich na de verkoop van informaticatak Corilus volledig kan concentreren op zijn kernactiviteiten.