Onderzoek naar ‘Belgisch’ kind in IS-video
‘Abdullah de Belg’ Foto: Photo News‘

De lokale politie van de zone Brussel Noord is een onderzoek gestart om te achterhalen of een kind dat opduikt in een reportage over de terreurgroep Islamitische Staat (IS), afkomstig is uit Sint-Joost-ten-Node.

Het filmpje is een reportage van het Amerikaanse nieuwsbedrijf VICE vanuit het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Daarin komt een man aan bod die vanuit België naar Syrië zou zijn getrokken om mee te strijden met IS. Hij krijgt de naam ‘Abdullah al-Belgian’ (Abdullah de Belg) en laat voor de camera van VICE ook zijn een jongetje aan het woord, die hij zijn zoon noemt. Zowel vader als zoon uiten dreigende taal aan wie zij ‘de ongelovigen’ noemen.

Eerder raakte al bekend dat het federaal parket het filmpje onderzoekt en de identiteit van de man en het kind probeert te achterhalen. Nu is ook de politie Brussel Noord een onderzoek gestart nadat geruchten opdoken dat de jongen een tijdlang in Sint-Joost-ten-Node op school zou gezeten hebben.

Maar het federale parket had eerder al gezegd dat er grote twijfels zijn over de band tussen ‘Abdullah de Belg’ en het kind. Volgens ons is dat zijn zoon niet’, zei Eric Vandersypt, woordvoerder van het parket eerder in De Standaard.