Wie krijgt het experimentele ebola-medicijn?
De Spaanse patiënt wordt overgevlogen van Liberia naar Madrid (archiefbeeld). Later stierf de man aan de gevolgen van de ziekte Foto: AFP

Van het experimentele ebola-medicijn ZMapp is lang niet genoeg om alle patiënten te behandelen. En dat brengt een nieuwe ethische discussie op gang: wie krijgt het medicijn?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat het toe: mensen behandelen met experimentele geneesmiddelen tegen ebola. Eén voorbeeld daarvan is ZMapp, waarmee twee Amerikaanse dokters en één Spaanse priester behandeld werden. De twee Amerikanen, dokter Kent Brantly en Nancy Writebol, lijken aan de beterhand. De Spanjaard Miguel Pajares stierf deze week aan de gevolgen van ebola.

Van ZMapp zou maar zo’n twaalf dosissen beschikbaar zijn, en ook van de andere middelen is er lang niet genoeg. Maar dat op dit moment alleen blanken de behandeling kregen en het grootste deel van de slachtoffers zwarten zijn, trekt ethische discussie op gang.

De schaarse middelen doen vragen rijzen over wie het medicijn zou krijgen: moeten dokters prioriteit krijgen? Of is iedere leven gelijk(waardig)? Moeten mensen die nog maar net besmet zijn en meer overlevingskansen hebben, voorrang krijgen? Of is het: wie eerst vraagt, krijgt? En wat met kinderen?

Volgens The New York Times zou ook een zwarte dokter uit Sierra Leone, Sheik Umar Khan, de optie gehad hebben om het experimenteel middel te gebruiken. Khan leidde het gevecht tegen ebola in Sierra Leone en was een nationale held in het land. Maar zijn voornamelijk Westerse medewerkers kregen veel weerstand te verduren van de inwoners, uit angst. Overal waar zij komen, sterven mensen. Uiteindelijk werd Khan niet behandeld met ZMapp, onder meer uit angst voor wanneer het mis zou lopen. Dan zouden de Westerse gezondheidswerkers, die al met argusogen bekeken worden, Khan ‘gedood’ hebben.

De dosissen zijn daarna naar Liberia gestuurd. De Amerikanen kregen ze toegediend en werden later overgevlogen naar de VS. Gisteren meldde de Liberiaanse overheid dat het ZMapp zou krijgen van de VS. De Liberiaanse president had daarom gevraagd. De twee volgende patiënten die het medicijn zouden krijgen, zijn twee Liberiaanse dokters.