Maliki blijft, tenzij rechter daar anders over beslist
Foto: AFP

De Iraakse eerste minister Nouri al-Maliki heeft woensdag nogmaals duidelijk gemaakt dat hij vastberaden is om in functie te blijven. Enkel wanneer het federaal hooggerechtshof zich negatief uitspreekt over zijn claim op het premierschap, is hij bereid terug te treden.

‘Ik bevestig dat de (uittredende) regering behouden blijft en zonder beslissing van het federaal hof niet zal worden vervangen’, zo zei al-Maliki tijdens een tv-toespraak.

Maliki ambieert een derde ambtstermijn en verwijst daarvoor naar de verkiezingsoverwinning die zijn Coalitie voor de Rechtsstaat eind april had geboekt. Maar maandag had president Massoum de sjiitische politicus al-Abadi met de regeringsvorming belast. Nouri al-Maliki had dezelfde dag nog duidelijk gemaakt dat hij het daar niet mee eens is en dat die beslissing volgens hem een schending van de grondwet is.

Maliki blijft erbij dat hij de legitieme regeringsleider van het land is en dat hij een ‘verplichting tegenover het electoraat’ heeft na te komen, zo maakte hij duidelijk.