10.000 inschrijvingen voor Antwerpse groepsaankoop van zonnepanelen
Foto: Photo News

De voorbije weken en maanden hebben iets meer dan 10.000 gezinnen zich ingeschreven voor de eerste groepsaankoop van zonnepanelen die de provincie Antwerpen voor haar inwoners organiseert. Na een veiling onder geïnteresseerde leveranciers krijgen zij binnenkort elk een vrijblijvend persoonlijk voorstel op maat om een ‘sleutel-op-de-deur’ zonnepanelensysteem te laten installeren.

Het initiatief rond zonnepanelen is een nieuwe variant van de groepsaankoop van groene energie, die de provincie al jaren met groeiend succes organiseert. Het doel is grotendeels gelijklopend: Antwerpse gezinnen zoveel mogelijk laten overschakelen op groene stroom terwijl ook hun energiefactuur goedkoper wordt. Door na de groepsaankopen van groene energie er nu ook een rond zonnepanelen te organiseren, wil het provinciebestuur naar eigen zeggen aantonen dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn, hoewel de Vlaamse subsidies daarvoor intussen verleden tijd zijn.

Hoe meer gezinnen zich inschrijven, hoe groter de korting allicht wordt die de energie- en in dit geval zonnepanelenleveranciers bereid zijn te bieden. Of het initiatief ook in de praktijk een succes wordt, zal echter afhangen van hoeveel gezinnen uiteindelijk ook daadwerkelijk ingaan op het aanbod van de leverancier die de veiling wint.

'Vorig jaar gebeurden er amper een vierhonderdtal installaties van zonnepanelen in de provincie Antwerpen', stelt Davy Janssen van het kabinet van gedeputeerde voor Energie Inga Verhaert (sp.a). 'Zelfs als er nu slechts tien procent van de ingeschrevenen zou ingaan op het voorstel, wordt het project dus al een groot succes.'