Nadat de politie een ongewapende zwarte tiener heeft doodgeschoten, is het onrustig in Ferguson, Missouri. De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot kalmte.

De politie schoot de 18-jarige Michael Brown zaterdag dood. Obama noemt zijn dood hartverscheurend en dringt na twee nachten van onrust aan op reflectie en begrip.

Tientallen mensen zijn de voorbije dagen gearresteerd, winkels zijn geplunderd en de politie heeft ook traangas ingezet. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie nog een gemaskerde man neergeschoten die een wapen trok in de buurt van de protesten.

De president belooft een grondig onderzoek naar de dood van de tiener. ‘Ik weet dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen hevige emoties hebben uitgelokt, maar ik roep iedereen in Ferguson en in het land op om deze jonge man te gedenken met reflectie en begrip’, zei Obama.

Dinsdagnacht hielden vrienden en familie van de tiener een vreedzame wake. De vader van de jongen pleitte voor het einde van het geweld. Hij wil rechtvaardigheid voor de dood van zijn zoon, maar op een ‘correcte manier’. De schietpartij voelt als een oude wonde die opengereten wordt, zei de gouverneur van Missouri Jay Nixon.

De politie verklaarde dat ze verschillende keren op Brown schoot na een strubbeling in een politiewagen, maar getuigen zeggen dat de tiener is neergeschoten toen hij zijn armen in de lucht hield.