Rode Kruis wil details over inhoud Russisch konvooi
Een Russisch konvooi met humanitaire hulp is aangekomen in Voronezj. Foto: AP

Een Russisch konvooi met humanitaire hulp voor het oosten van Oekraïne zou woensdag onder escorte van het Russische Ministerie voor Noodsituaties aangekomen in Voronezj. Maar verder heerst er veel onduidelijkheid of de vrachtwagens nu al dan niet richting de grens met Oekraïne rijden. Het Rode Kruis kreeg een algemene lijst met de inhoud van het konvooi, maar vraaagt details.

Een kolonne van meer dan 260 vrachtwagens is dinsdag uit Groot-Moskou vertrokken met daarin, volgens de Russische autoriteiten, geneesmiddelen, voedsel, dieselgeneratoren en andere goederen voor de bevolking van het oosten van Oekraïne waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten al weken vechten. De woordvoerder van de Oekraïense regering beweert dat de Russen militair materieel willen binnensmokkelen.

Het Rode Kruis, die zou moeten toezien op een internationale hulpmissie in Oost-Oekraïne zegt dat er nog wat dingen uit te klaren zijn voor het konvooi de grens zou kunnen oversteken. De hulporganisatie wil details over de precieze inhoud van de vrachtwagens, en zegt dat Oekraïne en Rusland afspraken moeten maken over de procedure van de grensoversteek.

Kiev wil niet dat vrachtwagens Oekraïne binnenrijden en vraagt dat de lading wordt overgeladen op voertuigen van het Internationaal Comité van het Rode Kruis. Het Westen heeft het Kremlin gewaarschuwd dat de humanitaire operatie geen dekmantel voor een invasie van Oekraïne mag zijn.

Doden bij gevechten in oosten Oekraïne

Vandaag zijn bij zware gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en Russisch gezinde separatisten in het Donetsbekken minstens vijf burgers om het leven gekomen

Er waren de hele nacht ontploffingen te horen, zo zegt de gemeenteraad van Donetsk woensdag. Sinds het begin van de week zijn al zeker zestig burgers om het leven gekomen door het geweld, zei een woordvoerder van de rebellen aan het persbureau Interfax.

De nationalistische Oekraïense beweging Pravy Sektor (Rechtse Sector, red) heeft intussen ook meegedeeld dat twaalf van haar militanten gedood werden bij gevechten in het conflictgebied. Ze zouden met hun bus in een hinderlaag zijn terechtgekomen, zegt Artjom Skoropadski.

Al 2.086 doden

De VN schat dat het totale dodental in het conflict intussen al verdubbeld is van 1.129 (op 26 juli) tot 2.086 (op 10 augustus). Gemiddeld worden er meer dan zestig mensen per dag gedood of gewond in het oosten van Oekraïne sinds het begin van de gevechten midden.