Wiskundeprijs voor het eerst naar vrouw
Maryam Mirzakhani. Foto: EPA

Voor het eerst heeft een vrouw een Fields-medaille gewonnen. Dat is de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen die ook wel ‘Nobelprijs voor Wiskunde’ wordt genoemd.

De Amerikaanse van Iraanse origine Maryam Mirzakhani was een van de vier winnaars, zo maakte het Internationaal Wiskundecongres bekend. Ze krijgt daarmee erkenning voor haar werk in de complexe functietheorie, in het bijzonder rond Riemann-oppervlakken.

Mirzakhani werd in 1977 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran en behaalde haar doctoraat in Harvard in 2004. Nu is ze professor aan de universiteit van Stanford in Californië.

Professor Dame Frances Kirwan, een lid van de selectiecommissie van de prijs, wijst erop dat vrouwen al eeuwenlang belangrijke bijdragen aan de wiskunde hebben geleverd, hoewel het traditioneel als een mannenbastion wordt gezien. ‘Ik hoop dat deze prijs veel meer meisjes en jonge vrouwen inspireert om in hun eigen kunnen te geloven’, verklaarde ze.

Behalve Mirzakhani wonnen ook nog de Frans-Braziliaanse Artur Avila, de Amerikaan Manjul Bhargava en de Oostenrijker Martin Hairer. De Fields-medailles worden sinds 1936 om de vier jaar aan maximaal vier wiskundigen uitgereikt.