Bourgeois doet niet wat anderen wel deden
Regering Bourgeois Foto: belga
De nieuwe Vlaamse regering doet het niet, maar sinds de jaren negentig hebben alle regeringen cijfers gegeven bij hun regeerakkoorden, en ook bij andere grote akkoorden. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Begroting Annemie Turtelboom moeten donderdag in het Vlaams Parlement uitleg gaan geven bij het nieuwe regeerakkoord.

In de jaren tachtig was het anders, maar sinds de jaren negentig, met de regering Dehaene, wordt onmiddellijk na de begrotingsronde gecommuniceerd over de cijfers. Met 'toeters en tabellen' was de uitdrukking. Sindsdien was dat de regel. Tot nu, want de Vlaamse regering heeft dit keer geen cijfers gegeven bij het Vlaams regeerakkoord. 

De regeringen Luc Van den Brande I en II hadden allebei een tabel, de ene al uitgebreider dan de andere, die bij het regeerakkoord hoorde. Ook de Vlaamse regeringen Dewael, Leterme, Peeters I en II en de federale regeringen Verhofstad I en II, Leterme en Di Rupo legden cijfers voor. De Vlaamse regeringen maakten altijd ruwe cijfers bekend, die ze verfijnden in de Septemberverklaring. Maar er bestond ook altijd zoiets als een boekje met geheime afspraken, die het parlement niet mocht weten, zoals de politieke benoemingen bijvoorbeeld. 

Donderdag worden Bourgeois en Turtelboom verwacht om uitleg te geven over de sanering. Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) riep het parlement vervroegd bijeen omdat de oppositiepartijen SP.A en Groen daar om vroegen. Maar de woordvoerster van Bourgeois, Renate Hufkens zegt in de ochtendeditiie van De Standaard dat de parlementsleden geen details moeten verwachten.