Italiaanse journalist en drie bomexperts komen om bij ontmanteling Israëlische bom in Gaza
Een foto van Simone Camilli uit 2007 Foto: AFP/Belga

Bij het onschadelijk maken van een Israëlische bom in Gaza zijn woensdagochtend zes mensen om het leven gekomen. Verschillende anderen raakten zwaargewond. Bij de slachtoffers is ook Simone Camilli (35), een Italiaanse journalist van het persbureau Associated Press.

Drie bomdeskundigen zijn maandag omgekomen toen zij een Israëlische bom probeerden te ontmantelen in Beit Lahyia. Dat hebben politie en medisch personeel bevestigd. Ook drie omstaanders kwamen om.

Het explosief was enkele dagen geleden door Israël afgevuurd, nog voor het intreden van het bestand dat normaal om 23.01 uur Belgische tijd afloopt. Bij het neerkomen was het niet ontploft. De bomdeskundigen van de politie probeerden de blindganger uit een dicht bevolkte wijk naar een open terrein te brengen om het ding daar gecontroleerd te doen afgaan. Toen is het plotseling geëxplodeerd.

In de ruïnes van Gaza ligt nog een grote hoeveelheid niet-ontplofte Israëlische munitie, bommen en raketten.

Paus bidt voor Italiaanse journalist

Eén van de slachtoffers is Simone Camilli (35), een Italiaanse journalist en cameraman die in Gaza aan het werk was voor het persagentschap Associated Press. Camilli werkte al voor het Amerikaanse agentschap sinds 2005. 

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Frederica Mogherini, betuigde haar medeleven aan de familie van de journalist. Volgens haar onderstreept zijn dood de nood aan een blijvende oplossing voor het conflict. 

Ook de paus, op weg naar Zuid-Korea, stond samen met enkele journalisten stil bij de dood van Camilli. 'Ik stel voor dat we een stil gebed opzeggen voor Simone Camilli, één van jullie, die ons vandaag ontvallen is terwijl hij zijn werk deed. Dit zijn de gevolgen van oorlog.'