Wie zondag een picknick of barbecue gepland heeft, is eraan voor de moeite. Dan krijgen we te maken met de restanten van de tropische storm Bertha. Vooral aan zee komt er een krachtige wind te staan. In de buurt van buien kunnen zware windstoten optreden, waarschuwt het KMI.

Bertha hield vorig weekend lelijk huis in de Caraïben. Vooral op Puerto Rico was de ravage aanzienlijk: de elektriciteit viel er op sommige plaatsen uit en er werden bomen uit de grond gerukt.

De restanten van de tropische storm trokken daarna de Atlantische Oceaan over en zullen zondag West-Europa bereiken.

Rukwinden

Waaraan mogen we ons verwachten? Volgens het KMI wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met buien die lokaal intens kunnen zijn en gepaard gaan met onweer en felle rukwinden. De rukwinden halen snelheden tot rond 50 km/u, maar in het geval van felle buien kunnen de rukwinden harder zijn.

Met de temperatuur valt het mee. De maxima liggen tussen 19 graden aan de kust en 23 of 24 graden in de Kempen.

Glabbeek

De gemeente Glabbeek zet zich alvast schrap. Nadat de Vlaams-Brabantse gemeente op een tiental dagen tijd tweemaal getroffen werd door hevig noodweer, neemt het gemeentebestuur voor zondag een aantal maatregelen. Zo wordt een afhaalpunt voor zandzakken op poten gezet en wordt het peil van de waterloop de Velp permanent in de gaten gehouden, meldt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

‘De voorbije tien dagen is onze gemeente al tweemaal getroffen door noodweer, reden waarom we die voorspelling zeer ernstig nemen. Onze technische dienst zal stand-by staan om uit te rukken bij eventuele problemen en we hebben een voldoende voorraad zandzakken voorzien om onze inwoners maximaal te vrijwaren tegen mogelijke nieuwe wateroverlast’, aldus Reekmans.