Indiase fotograaf choqueert met 'verkrachting'-fotoshoot
Foto: Raj Shetye

In India is een polemiek ontstaan rond de modeshoot ‘The Wrong Turn’ van fotograaf Raj Shetye. Daarin weert een model mannen af in een bus.

De bewuste fotoshoot doet denken aan de groepsverkrachting die in december 2012 plaatsvond in Delhi. Daarbij werd een 23-jarige studente het slachtoffer van een brutale groepsverkrachting in een bus. Ze overleed twee weken later aan haar verwondingen. Op sociale media worden de foto's vreselijk en wansmakelijk genoemd.

Volgens de fotograaf was het niet zijn bedoeling om het incident te verheerlijken. ‘Het is een fotoshoot die bepaalde sociale conflicten belicht waarmee Indiase vrouwen, arm of rijk, moeten omgaan’, aldus Shetye in de Huffington Post.

Als fotograaf beschouwt hij beelden als het middel bij uitstek om zijn mening te communiceren. Bovendien zullen de namen van de ontwerpers van de kledij niet worden bekendgemaakt. 

Polemiek

Toch leidden de foto’s tot woedende reacties op de Indiase sociale media. Veel gebruikers reageerden verbolgen en vinden Shetye ongevoelig voor het leed dat een verkrachting aanricht.

‘Waar ik stevig achter mijn eigen werk sta, ben ik niet ongevoelig voor de negatieve commentaren die het losweekt in de maatschappij’, aldus Shetye. ‘Fotografie, of elk ander communicatiemiddel, kan optreden als een werktuig voor sociale verandering, en door deze shoot heb ik dat proberen te bereiken.’