Naast fruit en vlees ook autosector in vizier van Rusland
Foto: Pol De Wilde - VUM

Rusland legt een importvebrod op aan runds- en varkensvlees, groenten, fruit, vis, en zuivel vanuit de VS en de EU. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev donderdag aangekondigd. Het verbod gaat in op 7 augustus en zal één jaar geldig zijn. Ook de luchtvaart- en autosector moet vrezen voor sancties

De Russische premier Medvedev kondigt een 'totaalverbod' aan voor één jaar op de meeste voedingsproducten uit de EU, de VS, Canada, Noorwegen en Australië. Het gaat om rundsvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Hier vindt u de volledige lijst van producten die onder het importverbod vallen. Er komt geen verbod op de import van alcohol. De beslissing volgt op de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin woensdag, dat een decreet de import van voedsel- en landbouwproducten uit EU- landen en VS zou verbieden. Het geldt als een reactie op de Europese en Amerikaanse sancties tegenover Rusland.

Medvedev is echter ook van plan om 'in nog meerdere sectoren protectionistische maatregelen te nemen'. Onder meer de automobielsector en de scheepsbouw worden geviseerd, meldt het persbureau Interfax. De automobielsector is goed voor twaalf procent van de totale Belgische export naar Rusland.

Peren en varkensvlees

De Belgische groente-, vlees-, en fruitsector kan dus getroffen worden. Dat betekent mogelijk een zware klap voor de sectoren. Peren en varkensvlees zijn de belangrijkste landbouwproducten die worden uitgevoerd van België naar Rusland. Jaarlijks gaan voor zo’n 230 miljoen euro aan Belgische land- en tuinbouwproducten naar Rusland. 

Groenten en fruit waren de voorbije jaren een van de sterkste groeiers wat de Belgische export richting Rusland betreft. ‘We zijn morsdood als Rusland Europese sancties zou pareren met importbeperkingen op voedingsproducten’, zei Filip Fontaine van de grootste Belgische veiling, Belorta, een maand geleden nog in De Standaard

Peren zijn de absolute kampioen: zowat de helft van de Belgische peren gaat naar Rusland, goed voor een bedrag tussen de 100 en de 120 miljoen euro.

Daarna volgt varkensvlees, met een rechtstreekse uitvoer naar Rusland van zo’n 30.000 ton, goed voor bijna 50 miljoen euro. Rusland is buiten de EU de belangrijkste afzetmarkt voor Belgisch varkensvlees. Rusland sloot in januari van dit jaar echter wel al de grenzen voor Europees varkensvlees na enkele gevallen van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Appelen bezetten de derde plaats, met zo’n 43 miljoen euro aan rechtstreekse export naar Rusland.

Andere belangrijke producten zijn tomaten (22 miljoen euro), zuivel (voornamelijk melkpoeder en kaas voor zo’n 10 miljoen euro) en paprika (6 miljoen euro).

Transitvluchten

Moskou overweegt volgens Medvedev ook een verbod op transitvluchten over Rusland richting Azië. Dat verbod zou gelden voor Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen. Een definitieve beslissing is er nog niet, maar Oekraïense luchtvaartmaatschappijen krijgen wel al een ban op transitvluchten.

Alternatieven

Rusland rekent onder meer op Brazilië en Ecuador om de import uit Europa en de Verenigde Staten te vervangen. Het Russische voedselagentschap heeft al twintig Braziliaanse kippenleveranciers toestemming gegeven om in Rusland te leveren. Vorig jaar leverde Brazilië 60.000 ton kip aan Rusland. Met Ecuador wordt dan weer gepraat over zuivel, maar wil ook meer fruit en groenten leveren.

Volgens de Russische minister van Lanbouw Nikolaj Fyodorov kan Nieuw-Zeeland de import van kaas compenseren. Hij vermoedt dat de Russen aanvankelijk meer voor hun voedsel zullen moeten betalen, maar dat de prijzen op de langere termijn zullen stabiliseren. De regering in Moskou zal ook praten met Wit-Rusland en Kazachstan. Zo wil ze voorkomen dat voedsel uit de Europese Unie en de Verenigde Staten via die landen alsnog Rusland binnenkomt.