Standard in vijf minuten van hel naar hemel tegen Panathinaikos
Foto: BELGA

Standard heeft zich geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League door Panathinaikos in eigen huis met 1-2 te kloppen. De heenwedstrijd was op 0-0 geëindigd. Vrijdag wordt Standard bij de loting voor die laatste voorronde waarschijnlijk aan een grote klepper gekoppeld, maar bij verlies hebben de Rouches het vangnet van de Europa League.

Standard heeft op miraculeuze wijze de hel van Athene overleefd. Nochtans kwam het op achterstand door een eigen doelpunt van Dino Arslanagic. De belofteninternational kreeg een Griekse voorzet ongelukkig op het scheenbeen, waardoor hij de bal in eigen doel verlengde. De 2-0 was dichter dan de 1-1, maar de razendsnelle youngster Yannis Mbombo maakte de eerste echte kans voor de Rouches meteen af: hij chipte de bal heerlijk over doelman Kotsolis na een knap doorsteeekballetje van Mehdi Carcela.

Vijf minuten later volgde het absolute delirium voor de Luikenaars: Paul-José Mpoku, die de geblesseerde Geoffrey Mujangi Bia was komen vervangen, pakte uit met een ongelofelijke actie. Hij kapte vanop de flank naar binnen en schilderde de bal vanop de rand van de zestien onnavolgbaar in de verste winkelhaak. 1-2, Standard demonstreerde plots met warempel een resem hakjes op de helft van de tegenstander.

Panathinaikos twee keer tegen de lat

In de tweede helft leken de Rouches dan ook gewonnen spel te hebben, maar nadat ook Mehdi Carcela geblesseerd was uitgevallen werd het toch moeilijk alles te belopen. Guy Luzon gooide Tony Watt in de strijd om het op de counter af te maken, maar naarmate het einde naderde kreeg Standard het steeds moeilijker. Panathinaikos voerde de druk op en Eiji Kawashima kreeg het Spaans benauwd: de Grieken raakten twee keer op twee minuten de lat. Eerst kapte Dinas naar binnen en strandde hij op de dwarsligger, daarna ging een kopbal van Schildenfeld via de onderkant van diezelfde deklat maar net niet over de lijn.

Nog eens drie minuten later was het dan weer Kawashima die zijn team met enkele knappe reflexen recht hield. Daarmee was het ergste leed geleden voor Standard. De Luikenaars gingen misschien wel met het nodige geluk winnen, maar behaalden al bij al toch een knappe zege in de Griekse hel van Panathinaikos.

Door de kwalificatie verzekeren de Rouches zich van een kwalificatiepremie van maar liefst 3,4 miljoen euro. Vrijdag wordt er geloot voor de laatste voorronde voor de poulefase van de Champions League. Daarin neemt Standard het hoogstwaarschijnlijk op tegen een grote klepper, met mogelijke tegenstanders als Arsenal, Porto, Bayer Leverkusen, Napoli, Zenit Sint-Petersburg of Athletic de Bilbao. Bij verlies belandt Standard in de Europa League.

Opmerkelijk: Standard zag met Geoffrey Mujangi Bia en Mehdi Carcela twee spelers uitvallen met spierblessures. Gent, de tegenstander van komend weekend, zal het niet erg vinden dat die twee er tegen hen niet bijlopen.

Belangrijkste fases:

11’ Standard probeert er snel uit te komen. Carcela met een steekballetje tot bij De Camargo, maar de Braziliaanse-Belg loopt zich vast.

15’ Mujangi Bia voor het eerst met een voorzet vanop rechts, maar zijn poging is te scherp en Kotsolis zit er goed tussen.

16’ Panathinaikos op voorsprong! Stom balverlies van Carcela tegen de zijlijn, en Berg gaat met de bal aan de haal. Hij kapt naar binnen en zet voor. Het leer wijkt af op Arslanagic en dwarrelt zo voorbij Kawashima tegen de touwen. Standard moet nu komen!

20’ Snelle counter van de Grieken. Centraal krijgt Berg het leer en die vlamt verschroeiend hard, maar zijn poging wordt afgeblokt. Panathinaikos claimt nog een strafschop, maar de Engelsman fluit niet.

21’ Dieptepas van Carcela die zo de ruimte in de rug van de Grieken wil benutten, maar de goalie is sneller op de bal dan Mbombo.

24’ Opnieuw ligt balverlies van de Rouches aan de basis van Grieks gevaar. Berg probeert het vanop afstand, maar Kawashima tikt het leer in corner.

25’ Hoge corner van Pranjic. Van Damme kan er nipt bij zodat Berg te verrast is om goed te koppen. De bal gaat hoog over.

30’ Pranjic probeert het van ver, maar zijn poging gaat hard naast de kooi van Kawashima.

33’ Bijna had Standard zijn eerste echte kans, maar Mbombo reageert niet alert genoeg op een pass van Carcela. Schildenfeld kan simpel wegwerken.

36’ De goal die Standard nodig had is een feit! Opnieuw een prima pass van Carcela binnendoor. Mbombo gaat het sprintduel aan met Koutroumpis en de Standard-aanvaller is de Griek te snel af. Kotsolis snelt zijn doel uit, maar Mbombo stift de bal over de goalie! Prima goal van de Rouches en grote vreugde bij Standard!

40’ Mpoku springt in de eigen zestien hoger dan de kleine Ajagun, en heel Panathinaikos wil eens strafschop voor het luchtduel. Oliver houdt de lippen stijf op elkaar.

41’ En Standard staat opeens op voorsprong! Counter van Standard en Mpoku krijgt de bal op de rechterkant. Hij kapt naar binnen en schildert de bal héérlijk in de verste bovenhoek! Standard leidt met 1-2, maar wat een doelpunt! De Grieken hebben nu nog 2 doelpunten nodig om door te gaan!

43’ De Grieken moeten nu komen en Pranjic probeert het van ver. Kawashima gaat goed plat op de poging van de Serviër.

44’ Mpoku is tot leven gekomen en showt ons nu het betere zoolwerk net voor de zestien van de Grieken. Hij gaat opnieuw zijn kans, maar deze keer wordt zijn schot afgeblokt.

45’ Even een kleine demonstratie op de helft van Panathinaikos. Van Damme, Mpoku en Carcela showen hun kunnen met enkele hakjes. Ciman krijgt de bal centraal, maar de Rode Duivel mikt hoog over.

69’ Twintig minuten voor affluiten kan Panathinaikos eindelijk eens dreigen. Na veel vijven en zessen komt het leer voor de voeten van Berg, maar de Zweed knalt naast.

71’ Op de linkerflank blijft Stam maar afstand houden van Dinas. De invaller komt naar binnen, maar hij knalt het leer op de lat.

73’ Opeens zijn de Grieken niet meer te houden en zetten ze de ene aanval na de andere op. De kopbal van Schildenfeld botst tegen de onderkant van de lat, maar het leer is niet over de lijn geweest.

76’ De Rouches spelen met vuur, dus het is opletten dat ze zich niet verbranden! Nu is er Pranjic die kan schieten, maar gelukkig gaat Kawashima goed plat. Enkele ogenblikken later waagt Karelis zijn kans, maar zijn knal met de linker gaat 2 meter naast. Standard kan het allemaal niet meer belopen.

78’ Fantastische redding van de Japanse goalie op de inzet van Ajagun. Hij duwt het leer schitterend uit de hoek en vuurt zijn troepen nu aan. De redding was absoluut nodig.

80’ En opnieuw willen de Grieken een strafschop. Ajagun gaat neer na een duel met Ciman, maar veel was er niet aan de hand. Het blijft wel ontzettend opletten voor de Rouches, want de Grieken komen steeds meer en meer opzetten.

89’ Nu pas kan Standard eens gevaarlijk zijn in de tweede helft. De voorzet van Mpoku belandt bij Ajdarevic. De Zweed probeert een halve omhaal, maar hij kan het leer niet laag houden.