Ook Groot-Brittannië herdenkt oorlog die alles veranderde
‘De Eerste Wereldoorlog heeft onze wereld ten gronde omgegooid.’ Foto: REUTERS

Honderd jaar na datum herdenken ook de Britten de start van de Eerste Wereldoorlog met heel wat plechtigheden. Zo is er onder meer een nachtwake in Westminster Abbey. De ‘Groote Oorlog’ kostte het leven aan een klein miljoen soldaten van het Britse rijk.

Na Oostenrijk-Hongarije op 28 juli, Duitsland en Rusland op 1 augustus en Frankrijk op 3 augustus, raakte op 4 augustus 1914 ook het Verenigd Koninkrijk als laatste grote Europese mogendheid betrokken in de Eerste Wereldoorlog.

Honderd jaar laten brengen honderden plechtigheden doorheen het land hulde aan - in de woorden van premier David Cameron - ‘de uitzonderlijke offers van een generatie. De Eerste Wereldoorlog heeft onze wereld ten gronde omgegooid’, zei hij. ‘Bijna elke Britse familie was betrokken, bijna een miljoen Britse levens werden verloren in deze oorlog.’

Samen met Prins Charles woonde Cameron maandagochtend een ceremonie bij in de kathedraal van Glasgow. Nadien vloog hij naar België om samen met vertegenwoordigers van tachtig andere landen de grote plechtigheid bij te wonen in het Luikse Cointe.

‘Het is belangrijk om de start van de oorlog te herdenken’, onderstreepte Cameron nog. ‘Want zelfs al is het aantal verwoeste en verloren levens enorm, het is ook een kwestie die alle jongeren verenigd heeft in hun streven naar een Europa dat niet gedomineerd zou worden door één enkele grootmacht en waarin kleine landen als België niet zomaar van de kaart geveegd zouden worden.’

Kaars

In heel het Verenigd Koninkrijk vinden plechtigheden plaats. Doorheen het land is het grote publiek ook gevraagd om gedurende een uur de lichten te doven en een kaars te branden tot 23.00 uur lokale tijd, het moment waarop destijds officieel de oorlog werd afgekondigd. Ook openbare gebouwen, kerken, monumenten en theaters nemen deel.