Hollande: 'Vandaag is neutraal blijven niet meer mogelijk'
'Hoe kan je neutraal blijven als een volk, niet ver van Europa, vecht voor haar rechten en haar territoriale integriteit?' Foto: belga
François Hollande was maandagmiddag in het stadhuis van Luik voor de toekenning van het Franse Legioen van Eer aan de stad. Hij trok er de parallel tussen de Eerste Wereldoorlog en de conflicten die de huidige wereld teisteren.

De Franse president François Hollande bracht maandag hulde aan de Belgische soldaten die sneuvelden om de onafhankelijkheid van het land te verdedigen. Hij bracht ook de honderdduizenden Franse soldaten in herinnering die België ter hulp kwamen. Daarmee werd volgens hem tussen beide landen een bloedband gecreëerd die nog steeds bestaat.

Verderop in zijn speech legde Hollande de link tussen de neutraliteit van België in 1914 en de hedendaagse politiek. Vandaag is neutraal blijven ten opzichte van de rest van de wereld niet langer mogelijk, vindt hij. 'Hoe kan je neutraal blijven als een volk, niet ver van Europa, vecht voor haar rechten en haar territoriale integriteit? Hoe kan je neutraal blijven als een passagiersvliegtuig wordt neergehaald in Oekraïne? Hoe kan je neutraal blijven als een bevolking wordt uitgemoord, zoals in Irak, of in Syrië, waar minderheden worden vervolgd? Hoe kan je neutraal blijven als een bevriend land als Libanon zijn territoriale integriteit bedreigd ziet? Hoe kan je neutraal blijven tegenover Gaza, waar het dodelijk conflict al een maand duurt?'

Hollande waarschuwde voor de terugkeer van nationalistisch egoïsme, separatisme en xenofobie. 'Er is een verplichting om te handelen en het is Europa dat zijn verantwoordelijkheden moet nemen. Ook dat is de boodschap die we vandaag moeten onthouden', zei hij.

Na afloop van zijn speech, overhandigde de Franse president et Franse Erelegioen aan de Luikse burgemeester Willy Demeyer.

Hollande onder de mensen

De veiligheidsdiensten hadden François Hollande voordien verboden om de zowat 300 meter tussen het provinciaal paleis en het stadhuis van Luik te voet af te leggen. Hij zou zich dan maar, samen met het Belgische koningspaar, met de wagen verplaatsen. Ontslagnemend premier Elio Di Rupo zou het wel te voet doen.

Maar uiteindelijk mengde Hollande zich toch onder de menigte in Luik. De officiële voertuigen hielden halt in de Rue de Bex, waar de Franse president en het Belgisch vorstelijk paar enkele momenten lang de bevolking groetten.

Bij Di Rupo's aankomst aan het provinciaal paleis werd er luid geapplaudisseerd, net zoals voor Hollande. Meer dan 2.000 mensen stonden op de place Saint-Lambert en Espace Tivoli.

In de vroege namiddag hadden verschillende buitenlandse delegaties ons land al verlaten. Prins William en prinses Kate zetten koers naar Bergen, waar later op de dag een andere herdenking plaatsvindt. De Spaanse koning Felipe VI nam het vliegtuig in Bierset.