Koning Filip heeft zondagmorgen in Thimister-Clermont hulde gebracht aan soldaat Antoine Fonck. Morgen volgt een herdenking met verschillende staatshoofden en met de Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton

Antoine Fonck is de eerste Belgische soldaat die door de Duitsers gedood werd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Hij sneuvelde op 4 augustus 1914. Op de plek waar de soldaat werd neergeschoten, legde de vorst een bloemenkrans neer. Meer dan duizend mensen woonden de ceremonie bij, onder wie nabestaanden van de ruiter.

Morgen wordt de start van de Eerste Wereldoorlog herdacht in het bijzijn van veel hoge gasten, onder wie de Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck. Die herdenken vandaag in de Elzas de honderdste verjaardag van de Duitse oorlogsverklaring aan Frankrijk (zie foto onderaan).

Op vier augustus viel het Duitse leger België binnen en verklaarde Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland. In totaal hebben de Belgische regering en koning Filip 83 landen uitgenodigd voor de herdenkingsplechtigheden in Luik.

De herdenking begint met een ceremonie aan het monument voor de geallieerden in de Luikse wijk Cointe. Koning Filip zal er een bloemenkrans neerleggen, in het gezelschap van François Hollande, Joachim Gauck, prins William en hertogin Kate. 

’s Avonds zijn de belangrijkste gasten uit Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en België uitgenodigd voor een andere plechtigheid in Bergen, georganiseerd door de Britse regering.

Gezien de hoge concentratie van staatshoofden, regeringsleiders en koninklijke topfiguren is veiligheidsniveau 3 (‘risicohoudend’) van kracht, het op één na hoogste in ons land.