Er is een foto opgedoken van de twee advocaten van de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, Mehdi Nemmouche. Op die foto zijn de twee te zien samen met de Franse komiek Dieudonné. Ze doen alle drie samen de 'quenelle', een omstreden antisemitisch gebaar.

Sébastien Courtoy en Henri Laquay zijn de twee Brusselse advocaten van Mehdi Nemmouche, die in mei vermoedelijk vier mensen doodde bij een aanslag op het Joods museum. Ze vertegenwoordigen Nemmouche sinds zijn aankomst in België. 

Een foto van de advocaten samen met de Franse komiek Dieudonné zorgt nu voor opschudding. Dieudonné is in Frankrijk veroordeeld voor antisemitisme en vond het omstreden antisemitisch gebaar 'de quenelle' uit. De foto roept vragen op omdat de dader van de aanslag in Brussel duidelijk het Joods museum wilde treffen. 

Courtoy en Laquay traden in het verleden ook op in andere terrorismeprocessen. Ze verdedigden Syriëstrijders en Dieudonné zelf, net als het kamerlid Laurent Louis, die acht maanden met uitstel kreeg, onder andere omdat hij premier Elio Di Rupo in 2012 een pedofiel noemde.

De advocaten kregen van de stafhouder van de Brusselse balie in 2012, toen de foto opdook, een waarschuwing.

In de weekendkrant van De Standaard kan u vanaf morgen een interview lezen met Sébastien Courtoy. 

 

Correctie. Dit artikel werd aangepast op 2 augustus 2014. Kamerlid Laurent Louis kreeg geen acht maanden cel omdat hij premier Di Rupo in de Kamer een pedofiel noemde, zoals er oorspronkelijk stond. Laurent Louis kreeg acht maanden met uitstel, omdat hij op zijn blog in 2012 verscheidene strafbare uitspraken deed, waaronder die over Di Rupo.