Panasonic en Tesla bouwen samen fabriek
Een Tesla-garage in Peking. Foto: AP

De ‘Gigafactory’, een grote fabriek van oplaadbare batterijen en accu’s voor Tesla-wagens, komt er nu zeker. Daarover heeft de producent van elektronische wagens een overeenkomst gesloten met elektronicagigant Panasonic, dat mee investeert en batterijonderdelen levert.

De ‘Gigafactory’, zoals de grote fabriek voor oplaadbare batterijen genoemd wordt, zal gebouwd en bestuurd worden door het Californische bedrijf Tesla. Dat zal de grond en gebouwen aankopen en die gebruiksklaar maken. Panasonic zal op zijn beurt investeren in de productieuitrusting. Het Japanse bedrijf levert ook de lithium-ion batterijcellen.

Waar de fabriek gevestigd zal zijn, wilden de partners nog niet onthullen. Het staat wel al vast dat er ongeveer 6.500 mensen aan de slag kunnen. Tegen 2020 zou de productie van de batterijen en de accu’s voor de Tesla-wagens van start moeten gaan.

‘Ik geloof dat eenmaal we in staat zijn om de lithium-ion batterijcellen te maken, we ook in staat zullen zijn om de expansie van elektrische wagens te versnellen’, verklaarde Panasonic-vicevoorzitter Yoshihiko Yamada.