Klaprozen voor herdenking WO I mislukt
Foto: PDW

Begin april zaaide het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in heel Vlaanderen zo’n 48 hectare velden in met klaprooszaad. De bedoeling was om met deze bloeiende klaproosvelden de ‘Groote Oorlog’ te herdenken. Maar nu blijkt het project mislukt.

De weersomstandigheden en/of de kwaliteit van het zaad zorgen ervoor dat er op vele velden nauwelijks bloemen staan, zo meldt het ANB.

De klaproos is uitgegroeid tot een herkenbaar symbool om de gruweldaden van de oorlog te herdenken en de verbondenheid voor het bekomen van vrede uit te drukken. Vandaar dat het Agentschap voor Natuur en Bos een herdenkingsproject wou opzetten, door overal in Vlaanderen grote velden aan te leggen met klaprozen.

In een aantal gemeenten, zoals Vilvoorde, Deinze, Hoogstraten, Achel en Wuustwezel is dat redelijk goed gelukt, en staan er momenteel mooie rode bloemen op het veld. Op de andere locaties is de bloei echter heel beperkt, en moet het project als mislukt worden beschouwd.

Het ANB gaat nu op zoek naar de oorzaak. ‘De weersomstandigheden in de lente waren niet ideaal, want vlak na het inzaaien bleef het weer meerdere weken kurkdroog. Daarnaast kan er ook een probleem zijn met het zaad’, aldus het Agentschap. ‘Verschillende labo’s zijn dit nu aan het bekijken. Die resultaten zullen gebruikt worden om het project volgend jaar wél in zijn volle glorie te doen slagen.’