Twee Israëlische soldaten komen om
Ondertussen is de dodentol aan Palestijnse kant sinds het begin van het offensief op 8 juli opgelopen tot 341. Foto: AFP
Twee Israëlische soldaten zijn zaterdagochtend door een Palestijns commando gedood dat via een tunnel vanuit Gaza in Israël was geïnfiltreerd. Ondertussen is de dodentol aan Palestijnse kant sinds het begin van het offensief op 8 juli opgelopen tot 341.

Het gaat om de eerste Israëlische militairen die door Palestijnen werden gedood. Een derde Israëlische soldaat kwam eerder door ‘friendly fire’ om het leven. De dode soldaten zijn een reservemajoor en een onderofficier, aldus het leger. Aan Israëlische zijde vielen de afgelopen twaalf dagen twee burgerdoden.

Eerder op de dag werd melding gemaakt van twee gewonde soldaten en een dode Palestijnse strijder. ‘Deze ochtend zijn terroristen in Israël geïnfiltreerd vanuit het midden van de Gazastrook door een tunnel. Het leger heeft daarop gereageerd, één terrorist gedood en de andere opnieuw naar de Gazastrook verdreven’, klonk het in een mededeling. Volgens het leger zou Hamas de operatie ‘achter de vijandige linies’ hebben opgeëist.

341 doden

Ondertussen is de dodentol aan Palestijnse kant sinds het begin van het offensief op 8 juli opgelopen tot 341. Meer dan 2.300 mensen raakten gewond, aldus medische bronnen. Meer dan 75 procent van de doden zijn burgers. Volgens persbureau DPA zouden al meer dan 60 kinderen gedood zijn.

Volgens het Palestijnse centrum voor mensenrechten, dat in Gaza gevestigd is, zijn meer dan 80 procent van de slachtoffers van het offensief burgers. Gevreesd wordt dat met de start van het Israëlische grondoffensief donderdag de dodentol nog veel hoger zal oplopen.

Een eerste luchtaanval op Khan Younis, in het zuiden van Gaza, kostte zaterdag het leven aan zeven mensen, onder wie een vrouw. Drie slachtoffers behoorden tot dezelfde familie. Twee andere personen kwamen kort daarna om bij twee verschillende luchtaanvallen op Beit Hanoun in het noorden en Dayr al-Balah, en nog eens twee slachtoffers kwamen om bij raids op Khan Younis.