Duitsland overweegt schrijfmachines na VS-spionage
Patrick Sensburg is naast voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie ook parlementslid van de christendemocraten CDU.

De Duitse parlementaire onderzoekscommissie die de NSA-spionage in Duitsland inspecteert, overweegt om terug te grijpen naar ouderwetse mechanische schrijfmachines om geheime documenten te schrijven. Dat heeft Patrick Sensburg, de voorzitter van de onderzoekscommissie, maandag in een tv-interview met het Duitse ochtendprogramma Morgenmagazin gezegd.

In het interview op de Duitse televisiezender Das Erste zegt Sensburg dat hij de leden van de commissie heeft gevraagd om hun gsm te laten screenen op spionage.

Doordat de parlementaire commissie spionage onderzoekt die mogelijk nog steeds plaatsvindt, zou ze wel eens zelf afgeluisterd kunnen worden. En dat lijkt ook zo te zijn. Twee weken geleden berichtten Duitse media nog over de arrestatie van een Duitse man, die de commissie zou hebben afgeluisterd in opdracht van de CIA.

De commissie neemt daarom verschillende maatregelen om hun interne communicatie te beschermen tegen spionage. Zo worden interne e-mails versleuteld en vinden de vergaderingen van de commissie plaats in een kamer die afluistervrij is.

Op de ietwat grappende vraag van interviewster Christiane Meier of de commissie erover nadenkt om schrijfmachines te gebruiken, reageert Sensburg tot Meiers verbazing bevestigend. ‘We denken na om weer schrijfmachines te gebruiken. Niet elektronische, maar mechanische. Het is geen grap.’

Het interview is hier te bekijken.