Op de vooravond van de Vlaamse feestdag hield ontslagnemend minister-president Kris Peeters een pleidooi voor een sterker Vlaanderen, en een Vlaamse regering die de zesde staatshervorming positief invult. ‘De komende dagen en weken zúllen we keuzes maken.’

Het sputtert af en toe bij de Vlaamse onderhandelaars van CD&V en N-VA, en daar zit de budgettaire krapte voor iets tussen. Kris Peeters, niet aan de formatietafel, maar op de Groeningekouter in Kortrijk donderdag, nam het weinig benijdenswaardig budget van Vlaanderen ook op in zijn 11 juli-speech: ‘Meer doen met minder is ook in de komende vijf jaar het devies. De Vlaamse overheid kan en moet slanker’, aldus de man die wellicht voor het laatst 11 juli viert als minister-president.

Peeters noemde de zesde staatshervorming een ‘scharniermoment’ voor Vlaanderen. ‘De Vlaamse regering moet keuzes maken, keuzes die zorgen dat de zesde staatshervorming een positief verschil maakt. Een autonomer Vlaanderen moet ook een beter Vlaanderen zijn. De komende dagen en weken zúllen we die keuzes maken.’ Een duidelijk verschil met de kritische manier waarop onderhandelingspartner N-VA over die zesde staatshervorming spreekt.

Een verwijzing naar de vrijheidsstrijd van de Vlaamse boeren, ambachtslieden en poorters in 1302 gebruikte Peeters handig om te pleiten voor een ‘open Vlaanderen’.‘712 jaar nadat duizenden Vlamingen voor het eerst opkwamen voor hun vrijheid, is Vlaanderen autonomer dan ooit. Maar een autonoom Vlaanderen is géén Vlaanderen dat zich terugplooit op zichzelf. Dat zou een schromelijke vergissing zijn.’

Daarom pleit de MP voor een volwassen manier van samenwerking, met het buitenland én de federale overheid. ‘De federale overheid moet zich focussen op zijn kerntaken, en zich strikt met die taken inlaten’, aldus een ferme Peeters.